in

Propao pločnik kod spomenika Stefanu Nemanji i otkrio sav čemer moderne Srbije (FOTO)

Propao pločnik kod spomenika Stefanu Nemanji i otkrio sav čemer moderne Srbije (FOTO)

Ispred spomenika Stefanu Nemanji, na beogradskom Savskom trgu, otvorila se velika rupa jer je desetak masivnih betonskih ploča sa šetališta propalo i pokazalo da one zapravo stoje na stubićima.

Prostor je ograđen, pa niko nije povređen, a korisnici društvenih mreža već zbijaju šale na račun izvedenih radova.

Pojedini su se obratili i Goranu Vesiću, ministru građevine i bivšem zameniku gradonačelnika Beograda, postavljajući pitanje o čemu se tu radi, jer je trg rekonstruisan za vreme njegovog mandata, međutim, Vesić nije odgovarao.

Đorđe Bobić, nekadašnji glavni arhitekta Beograda, kaže za Danas da je ovde reč o nemaru pri izvođenju radova, jer je sve rađeno na brzinu da bi se neko proslavio proglašavajući taj prostor otvorenim.

– Taj nemar je isti kao i kod većine drugih radova u gradu. Ko zna šta se sve ispod naših nogu nalazi. A pritom to sve košta građane jer se popravlja više puta. Setite se samo Trga Republike. Pa neće valjda Savski trg da bude gori od njega – prokomentarisao je Bobić.

Upitan da li je nekada video ovakvo idejno rešenje, da masivne ploče stoje na stubićima, kaže da nije.

– To je čudan sistem. Potpuno mi je nejasno o čemu se radi. Možda je to napravljeno da bi se nekakva voda dole puštala, ali je napravljeno nedovoljno ozbiljno i vešto. Možemo mi da kritikujemo koliko hoćemo, ali to je postalo način delovanja. Prvo, pogađaju se poslovi bez tendera, koje dobijaju potpuno nepoznate firme koje nemaju kvalifikacije za to. Onda one to rade za ne znamo koliko naših para. Posledice toga su ono što vidimo na ovom primeru, na drugim trgovima i gradskim ulicama koje su pune rupa – ukazuje Bobić.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, ističe za Danas da je sramota da su oba centralna gradska trga u Beogradu, Trg republike i Savski trg, „isfušerisana“.

– Savski trg je najveći sa 20 hiljada kvadratnih metara čistog prostora i treba da služi za veća okupljanja i manifestacije. Postavlja se pitanje kako će ostvarivati tu svoju svrhu, ako se raspada već od običnih prolaznika. Trg Republike nije u ništa boljem stanju. Očigledno je da je nešto ozbiljno trulo u lancu investitor (Grad) – izbor izvođača – nadzor. Dodatni problem je što niko nije odgovarao za ovakav i sličan fušeraj u Beogradu već desetak godina – kazao je Jovanović, dodajući da bi „Potemkin bio ljubomoran na vlast u Beogradu“.

Ostatak teksta čitajte na sajtu Danasa.

Priveden Avganistanac koji je odlomio krst sa spomenika Stefanu Nemanji, kod njega pronađena i droga