in

Proleće usred zime, cvetaju ruže i maslačci, a kako to utiče na zdravlje građana

Proleće usred zime, cvetaju ruže i maslačci, a kako to utiče na zdravlje građana

Više od mesec dana u Srbiji su usred zime prolećne temperature. Iako mnogi ovo vreme koriste za rekreaciju i boravak u prirodi, stručnjaci kažu da kod svih treba da postoji oprez, jer trenutne temperature utiču na zdravlje, a najviše na one koji imaju problema sa srcem, pritiskom i disanjem.

Sunce i temperatura u plusu – „smeše“ se od decembra. U tom stilu je prošla i Nova godina. Proleće usred zime i dalje ne posustaje.

Evo šta kažu građani o tome:

„Pa smeta mi dušo kao i svakom starom čoveku“.

N1: Koje tegobe osećate?

„Malaksalost, skok pritiska i tako neke stvari“.

„Ja volim hladnoću, ali ovo mi prija pravo da vam kažem“.

„Imam pritisak, ali održavam se“.

N1: Temperature ne utiču na pritisak?

„Pa, malo utiču“.

„Treba nešto promeniti, ništa ne radimo za ekologiju, planeti smo se mnogo zamerili i nije čudo što nam se sve dešava“.

Vremenski poremećaj koji se dešava dodatno utiče na depresiju, hronične bolesnike, ali i one koji imaju srčane tegobe. Doktori kažu da spisku problema tu nije kraj.

„Pacijenti se žale na malaksalost, na umor, na česte skokove pritiska, na aritmije. Ovo je doprinelo da se dosta ljudi javljaju zbog respiratornih infekcija, do virusnih infekcija, naročito disajnih puteva, imamo i virusne stomačne infekcije koje su se u ovo vreme dosta povećale“, navodi doktorka Vesna Stanković.

Trenutne prolećne temerature povećale su i zagađenje, upozoravaju pulmolozi.

„Izuzetno je velika aerozagađenost inače u našoj zemlji, a sada ovako mirno, toplo vreme bez imalo vetra izuzetno pogoduje povećanom aerozagađenu, zbog toga imamo jako visoke vrednosti aerozagađenosti poslednjih 15-20 dana i u novogodišnjoj noći čak je bila izuzetno velika zagađenost u celoj Srbiji. U Beogradu i u mnogim drugim gradovima“, kaže pulmološkinja Slavica Plavšić.

Meteorolozi kažu da toplo vreme nema nameru još da se povuče, i da će toplo biti i za Božić.

„Očekujemo prolećne temperature, one više priliče martu ili aprilu – očekujemo oko 15 stepeni u najtoplijem delu dana, onda u ponedeljak očekujemo kišu, a od utorka i blago zahlađenje. Na planinama će biti i snega, nakon toga oko sredine januara ponovo će biti toplije od proseka, a ono pravo zahlađenje sa mogućim snegom i u nižim predelima očekujemo tek krajem meseca“, napominje meteorološkinja N1 Sara Botić.

Prolećne temperature kad im vreme nije nisu zbunile samo ljude, već i prirodu. U pojedinim dvorištima cvetaju ruže. U Beogradu su se zažuteli maslačci kojima društvo prave pčele.