in

Proizvođač vojne opreme Mile Dragić imao račune u švajcarskoj banci

Srpski privrednik Mile Dragić, poznat po proizvodnji vojne opreme, imao je račun u švajcarskoj banci na kom je čuvao pozamašna sredstva, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Dragiću se sudilo zbog navodno štetnog ugovora o prodaji vojne opreme državi, u slučaju poznatom kao „Pancir“, ali je pravosnažno oslobođen optužbi, podseća KRIK.

Kako KRIK navodi, Dragić je u „Credit Suisse“ banci kontrolisao dva računa, pokazuju podaci o bankovnim računima u Švajcarskoj koji su procurili u međunarodnom novinarskom projektu „Švajcarske tajne“.

Jedan račun vodio se na firmu i Dragić je imao ovlašćenje da raspolaže novcem na njemu, pokazuju procureli podaci, ali ne otkrivaju koja kompanija je u pitanju. Račun je otvoren 2005, neposredno pre nego što je Dragić sa državom potpisao ugovor o prodaji vojne opreme – posao koji, međutim, nikada nije realizovan. Na računu je bilo gotovo osam hiljada švajcarskih franaka (oko 5.000 evra) u novembru 2008, a ugašen je nekoliko meseci kasnije, piše KRIK.

Kako se navodi, osim ovog računa, Dragić je 2015. otvorio i lični račun u švajcarskoj banci na kom je nekoliko meseci kasnije već bilo oko milion švajcarskih franaka (oko 900 hiljada evra).

Dragić u pisanom odgovoru za KRIK tvrdi da su oba računa vezana za firme i da u Švajcarskoj ne poseduje lični račun.

„Računi koje navodite su računi pravnog lica… Ja lično nemam otvoren račun u Švajcarskoj. Zakon Švajcarske mi ne dozvoljava kao srpskom građaninu da imam privatan račun u njihovim bankama“, napisao je Dragić.

Naveo je i da nije postojala namera da se novac od ugovora potpisanog sa državom 2005. deponuje na račun u Švajcarskoj i pitanje ocenio kao zlonamerno.

„Nije bilo namere. Naravno da su u ugovorima navedeni samo računi u srpskoj banci. Neka čitaoci procene o pobudi Vašeg pitanja“.

Dragić u odgovoru KRIK-u tvrdi i da je imao dozvolu Narodne banke Srbije da novac čuva u inostranstvu za otvaranje računa u Švajcarskoj, na šta građane Srbije obavezuje zakon. Iz NBS-a, međutim, kažu da nemaju saznanja da je ovaj biznismen imao račun u „Credit Suisse“.

Ceo tekst pročitajte OVDE.