in

Prodavci na buvljaku u Nišu blokirali saobraćaj u znak protesta

Prodavci na buvljaku u Nišu blokirali saobraćaj u znak protesta

Prodavci polovne robe na buvljoj pijaci, na parkingu pored Tvrđave u centru Niša, jutros su blokirali saobraćaj, u znak protesta zbog toga što im je niška Tržišna inspekcija zabranila rad. Mnogi od njih primaju socijalnu pomoć, mnogi su i bez struje.

Većina je odavno ostala bez posla u nekoj od niških propalih fabrika. Poslednjih deset godina im privatna firma subotom i nedeljom izdaje parče parkinga, kako bi prodali to što su tokom nedelje prikupili.

Inspekcija je toj firmi, pod nazivom „OK taxi“, poslala obaveštenje da parking uz Tvrđavu, koji je u zakupu do 2024. godine, ne sme da koristi za izdavanje prodavcima polovne robe.

Vlasnik odgovara da je već pokrenuo postupke protiv Grada Niša, jer su mu srušili ogradu i onemogućavaju mu da, kako kaže, „prostor izdaje trećim licima“, što on, kaže, i čini.

U rešenju inspekcije, u koji je ekipa N1 imala uvid, navodi se da se preduzeću za taksi prevoz putnika “OK taxi”, koje je zakupilo ovo zemljište u Ulici Jadranskoj bb, privremeno zabranjuje da tu “organizuje buvlju pijacu”, jer, kako je navedeno, ne poseduje “akt nadležnog organa lokalne samouprave o uređenju lokacije, opremanju i održavanju pijace i načinu izdavanja pijačnog prostora u radnom vremenu”.

Izvor : N1

Nezadovoljni prodavci kažu da robu prodaju legalno, subotom i nedeljom, plaćajući uredno “mesto” na buvljaku, za šta dobijaju i fiskalne račune.

Izjavili su da cele sledeće nedelje mnogi od njih neće imati “šta da jedu”, pošto ni danas ni sutra ništa neće prodati.

Posle blokade Jadranske ulice rano jutros, doneli su robu ispred Gradske kuće i protestovali ispred ulaza u kabinet gradonačelnice, uz prisustvo brojnih policajaca.

Predstavnik Nacionalnog saveta Roma Srbije Igor Paunović je pred njima razgovarao telefonom sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, koja ih je u ponedeljak u 7.30 pozvala na razgovor.

Potom su se prodavci polovne robe razišli.