in

Proces izbora sudija u Crnoj Gori ide u dobrom pravcu

Proces izbora sudija u Crnoj Gori ide u dobrom pravcu

Ambasadori zemalja Kvinte – Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kazali su kako se čini da proces izbora sudija Ustavnog suda Crne Gore ide u dobrom pravcu.

„Proces izbora Ustavnog suda se, izgleda, odvija u dobrom pravcu, sudeći po izveštajima o dogovoru o tri kandidata. Ohrabrujemo sve subjekte da sada maksimalizuju napore i dogovore se oko četvrtog kandidata“, navodi se u zajedničkoj objavi na Tviter nalogu ambasade SAD.

Predstavnci političkih stranaka u Crnoj Gori dogovorili su sinoć da se izaberu tri kandidata za sudije Ustavnog suda, čime bi rad tog suda mogao biti odblokiran uoči predsedničkih izbora zakazanih za 19. mart.

Ustavni sud od polovine septembra ima tri od ukupno sedam sudija i ne može da odlučuje o žalbama građana niti da se izjasni o nekim spornim rešenjima kao što su izmenene Zakona o predsedniku. U toku je šesti krug izbora sudija, pošto je propalo prethodnih pet pokušaja zbog nemogućnosti postizanja dogovora vladajuće većine i opozicije. Sudije se u parlamentu biraju dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom u drugom krugu.

Evropska unija je najavila mogućnost prekida pristupnih pregovora sa Crnom Gorom ukoliko se ne izaberu nedostajuće sudije.

Zbog nefunkcionalnosti ustavnog suda Podgorica i još dve opštine ne mogu da dobiju ni novu vlast jer su podnete žalbe.

Predsednica skupštine Danijela Đurović kazala je novinarima da će do sednice Ustavnog odbora zakazane za utorak biti uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata.

Mediji su objavili dogovor za izbor zamenice ombudsmana Snežane Armenko, sudije kotorskog osnovnog suda Momirke Tešić i bivše Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Dragane Đuranović.

Očekuje se dogovor i oko četvrtog kandidata iz manjinskih naroda.

Tagovi