in

Problem ustoličenja Joanikija dobio neželjene tendencije

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je danas, komentarišući navode da postoji mogućnost da se ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija ne održi u Cetinjskom manastiru, da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Saveta za odbranu i bezbednost.

On je novinarima u Nikšiću rekao da „crkveni velikodostojnici znaju da je Cetinjski manastir mesto mitropolita“.

„Zašto bi sad neko išao u Podgoricu? Ako bi išao u Podgoricu, sutra bi trebalo da ide možda van Crne Gore. Mera našeg života je poštovanje jednih drugih i života zajedno. Mi nemamo drugog prostora. Možda neko ima, ali ja nemam rezevnu varijantu. Moja varijanta je Crna Gora. Svaki put kada se ujutro probudim prva pomisao mi je Crna Gora. Nije mi pomisao moja porodica, nego Crna Gora i sve porodice u njoj“, kazao je Krivokapić.

Premijer je rekao da je problem oko ustoličenje mitropolita Joanikija dobio tendecije koje su nepoželjne. Reč je, kako je kazao, o jednom od većih događaja u Crnoj Gori, i u ovom trenutku postoje tri rizika – bezbednosni, epidemiološki i rizik potencijalnih iznenadjenja koji je specifičan za Crnu Goru.

„Mi smo nekako došli da pričamo o ustoličenju mitropolita kao da je to problem Crne Gore. To nije problem Crne Gore, već onih koji žele da još jednom, nedemokratskim sredstvima da možda povrate vlast da bi sačuvali pozicije koje su imali, kapital koji su stekli i naravno tu su uključene i organizovane kriminalne grupe kojima su pipci šverca ovoga puta jednim dijelom uskraćeni“, naveo je on.

Predsednik Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da će odluku o tome gde će biti ustoličen mitropolit Joanikije, na Cetinju ili u Podgorici, doneti Veće za nacionalnu bezbednost i Savet bezbednosti koji čine predsednik Skupštine Aleksa Bečić, predsednik Vlade Zdravko Krivokapić i predsednik države Milo Đukanović.

„Ta odluka će biti donesena krajem avgusta ili početkom septembra u vidu smernica i zaključaka koji će biti predočeni mitropolitu Joanikiju i da tek tad možemo očekivati da li će ono biti na Cetinju ili Podgorici“, kazao je on.

Veliki broj gradjana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta protiv ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prestonici Crne Gore, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

Organizatori protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru-sedištu Mitropolije.

„Rezultat analiza i procena, do kraja 2025. prosečna plata 1.000 evra“

Prosečne zarade u Crnoj Gori u decembru 2025. godine trebalo bi da iznose hiljadu evra, najavio je Krivokapić.

On je tokom radne posete Nikšiću kazao da takva računica nije slučajno izvedena, već je rezultat analiza i procena, pišu „Vijesti“.

„To nije računica bez krčmara, već smo, znajući za potencijalne investicije, pravili kombinatoriku. Ako bude toliko i toliko investicija, zaposlenja i prihoda samo od poreza na dodatu vrednost, do tog roka iznos zarada bio bi na tom nivou“ rekao je Krivokapić.

On je naveo da nije slučajno rečeno da će prosečne zarade biti na tom nivou u tom roku.

„Sa projektima koje budemo radili i koji se vežu za sredstva kapitalnih investicija Zapadnog Balkana, to je moguće. Mi se time ne bavimo, već se mesec bavimo šta će se desiti, ne daj Bože nešto loše, na Cetinju“, poručio je Krivokapić.