in

Privedeni aktivisti koji su prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

Privedeni aktivisti koji su prekinuli sednicu o urbanističkom planu Novog Sada

Srđan Đurić, Mladen Cvijetić i Brajan Brković, aktivisti Omladinske studentske akcije koji su u ponedeljak prekinuli sednicu gradske komisije za planove, jutros su privedeni.

Kako javlja reporterka N1, oni su trenutno na razgovoru, a očekuje se odgovor od nadležnih zbog čega su privedeni i za šta se terete, odnosno kako je kvalifikovano delo.

Podsetimo, na javnoj sednici Komisije za planove u vezi sa Nacrtom Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, na kojoj se raspravljalo o primedbama građana na plan, prvo je došlo do žustre rasprave između prisutnih građana i članova komisije.

Zatim su aktivisti prekinuli sednicu, tako što su bacili dve dimne bombe i razvili transparent “GUP je glup”.

VKK “Vasa Stajić”: Hitno pustiti na slobodu aktiviste

Vojvođanski kulturni klub  “Vasa Stajić” zatražio je da se hitno puste na slobodu jutros uhapšeni aktivisti novosadske Omladinske studentske akcije, Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić.

Kako su podsetili u saopštenju, oni su privedeni zbog jučerašnjeg političkog performansa na javnoj sednici gradske Komisije za planove i propise, na kojoj se raspravljalo o primedbama na Generalni urbanistički plan Novog Sada.

“Primedbe je potpisalo više od deset hiljada građana Novog Sada, a one su, uprkos tome, odbijene, i to bez obrazloženja. Pozivamo i druge nevladine organizacije i političke stranke da osude hapšenje mladih aktivista i javnu torturu kojoj su izloženi poslednjih meseci”, zaključili su.

Ekološki front: Ovo je pritisak na sve novosadske aktiviste

Ekološki front je saopštio da se, kao aktivisti, solidarišu sa “mladim i hrabrim kolegama” i pozvali su sve da ih podrže.

“Godinama trpimo nasilje nad nama koje nikada nije sankcionisano. Ose su na meti najprljavijih tabloida, koji iznose gnusne laži i targetiraju Brajana, Srđana i Mladena iz dana u dan. Nedavno im je prećeno gvozdenim šipkama, koliko nam je poznato, policija nije reagovala”, naveli su u saopštenju.

Dodaju da na jučerašnjoj sednici nije bilo nasilja, niti je bilo kome na bilo koji način naneta bilo kakva povreda.

“Ovo je pritisak na sve novosadske aktiviste i u skladu sa tim ćemo se postaviti”, zaključili su iz Ekološkog fronta.

Koraci: Vlast da prekine sa nasiljem prema političkim neistomišljenicima

Društvo “Koraci” je najoštrije osudilo hapšenje aktivista Omladinske studentske akcije iz Novog Sada, Brajana Brkovića, Srđana Đurića i Mladena Cvijetića, zbog političkog performansa na sednici posvećenoj donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Novog Sada.

“Zahtevamo hitno puštanje aktivista na slobodu i obustavu svih eventualno pokrenutnih postupaka protiv njih. Sloboda izražavanja u Srbiji je garantovana Ustavnom RS i članom 10. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koju smo ratifikovali. Pozivamo predstavnike vlasti da se urazume i prekinu sa nasilje prema političkim neistomišljenicima, koje antagonizuje građane i dodatno narušava već uništene demokratske institucije”, zaključili su u saopštenju.