in

Priština dala predlog EU za glasanje Srba sa Kosova na izborima

Očekuje se da će 3. aprila Srbi izaći na izbore, kako bi se izjasnili o odabiru svojih poslanika u parlamentu i svom novom predsedniku. Zamenik premijera Kosova, zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog, Besnik Bisljimi, kako saznaje Demokracia.com, podneo je konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku, o tome da se Srbiji dozvoli održavanje izbora na Kosovu.

Već duže vreme se raspravlja o tome da li će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu. Nije bilo dozvoljeno da se održi referendum, a čelnici institucija su više puta izjavljivali da više neće da dozvole Srbiji održavanje izbora na Kosovu.

Međutim, Demokracia.com ekskluzivno saznaje, a prenosi KoSSev, da je Bisljimi već dao konkretan predlog izaslaniku EU za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslavu Lajčaku, koji se sastoji od četiri glavne tačke i kao modalitet bi bio prihvatljiv da bi Kurtijeva vlada dozvolila održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Ovo je predlog za koji Demokracia.com saznaje od evropskih diplomata da ga je specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine predao Besnik Bisljimi:

1. Srbiji će biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv „Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu“. Vlada Kosova je saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije za biračka mesta i pojedince uključene u organizaciju izbora;

2. Misija OEBS na Kosovu organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima;

3. Srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na Kosovu;

4. Primenjuje se reciprocitet za građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse.

Lajčak je odmah nakon posete Kosovu, zajedno sa američkim ambasadorom na Zapadnom Balkanu Gabrijelom Eskobarom, otputovao u Srbiju. Lajčak je nakon sastanka sa srpskim liderima izjavio da se Evropska unija zalaže za održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Tagovi