in

Pristali smo na niz stvari, Priština tražila priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi sa KiM na sastanku predložili da se izađe iz svih institucija Kosova zbog odbijanja da im se na toj teritoriji omogući glasanje na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila. Vučić je rekao da ih je zamolio da odustanu od toga, na šta su oni pristali, ali i obećao da će imati ponovo razgovore “8. ili 9. aprila”. Predsednik Srbije rekao je i da očekuje da ambasadori Kvinte “osude ponašanje Prištine”.

„Imali smo sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovarao sam sa Srbima s Kosova, sa ambasadorima Kvinte, sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu i otpravnikom poslova kineske ambasade. Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize i problema s kojima se suočavamo, podelili zadatke, u najboljoj veri i nadi da možemo da ublažimo sve posledice krize koja je zahtevna, ugovorimo dodatne količine nafte za naše rezerve, dogovorili smo dodatne količine mleka u prahu, koje nam kreće iz jedne od zemalja EU, hiljade tona“, rekao je Vučić.

Peter Stano

Kako je dodao, u drugom delu sednice, u razgovoru sa Srbima s KiM, bilo je reči o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila, i o posledicama takvog čina.

“I to nije samo pitanje da li će Srbi moći da glasaju, to nije pitanje ko bi od političara dobio najveći podršku, već je to pitanje i bezbednosti, pitanje političlkog opstanka Srba na KiM i pitanje egzistencije Srba. I Bisljimi i drugi su govorili kako nije tačno da su Albanci odbili, želim da vas obavestim koliko smo mi činili, na šta smo sve pristali, i na kraju nisu hteli da prihvate, jer su od nas tražili de fakto pristanak na nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ništa od toga što je srpska strana predložila, za Albance nije bilo dovoljno.

“Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju da omogući OEBS-u, i da se stavi oficir za vezu srpske vlade. Ništa od toga im nije bilo dovoljno. Mi smo se konsultovali sa našim ekspertima, to nije značilo priznanje nezavisnosti. Pristali smo na niz besmislenih stvari samo da bi Srbi mogli da izađu i glasaju, ali su oni tražili samo jedno – da Srbija prizna nezavisnost Kosova”, kazao je Vučić.

Neusaglašeni stavovi

Kaže i da je nakon razgovora sa Srbima “prvi put imao neusaglašene stavove”.

“Dužan sam da prenesem precizno šta se dešavalo i da po prvi put nismo mogli da imamo dogovorene i usaglašene aktivnosti. To ne znači da između nas postoje neke netrpeljivosti, već sam zamolio naše Srbe sa KiM, zamolio sam ih za strpljenje, da izbrojimo do 10, da se smirimo… zamolio sam ih da razmisle i da poveruju mom iskustvu, mom političkom nosu i trenutka u kojem se nalazimo”, kazao je.

Prema njegovim rečima, Srbi s Kosova su predložili da se izađe iz svih kosovskih institucija.

“Jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih instutucija odmah, već da 435 policajaca na severu ostavi oružje i napusti regionalnu policiju. I ljudi sa juga su se sa tim saglasili po prvi put, i ja ih razumem. Ja sam ih zamolio, postavio sam pitanje: OK, a šta posle, nije problem, preuzećemo finansijski teret… Ali, mogli bismo da uđemo u začarani krug sukoba bez kraja”, naglasio je Vučić.

Predložio je, kaže, da se nastave razgovori “oko 8. ili 9. aprila”, ali i da će razgovarati “o samim izborima”.

“Oni su rekli da meni lično veruju, da traže da ih primim opet za koji dan, a u međuvremenu, različite finansijske aspekte ćemo da izračunamo”, dodao je.

Vučić kaže da je ambasadore Kvinte obavestio o dešavanjima.

“Očekujem od Kvinte da jasno osudi ponašanje Prištine, da neće biti priča o dve strane. Ambasador Rusije je u potpunosti razumeo stavove, otpravnik poslova Kine me je saslušao i već preneo Pekingu, i onda sam se ponovo vratio na sastanak sa Srbima s KiM”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da “moramo da budemo pametni, da čuvamo svoje na KiM, da čuvamo svoju zemlju, da budemo mirni i da sačuvamo mir”.

Vučić je rekao da će za potrebe izbora 3. aprila u centralnoj Srbiji biti otvorena biračka mesta za Srbe sa Kosova.

Podsetimo, Peter Stano, portparol Evropske unije, potvrdio je da je Kosovo odbilo predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na izborima u Srbiji 3. aprila.

“Iako priznajemo da je Srbija bila spremna na pronalazak rešenja – žalimo što konsenzus između stranaka na kraju nije postignut nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog koji su izneli iz Kvinte”, naveo je Stano na konferenciji za novinare, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da je potrebno postići dogovor sa Beogradom kako bi se omogućilo održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu 3. aprila, javila je Radio-televizija Srbije.

Kurti je, na virtuelnom sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Prištini, rekao da vlasti ne žele da uskrate biračko pravo Srbima na Kosovu, ali da ne mogu da postupaju suprotno zakonima i Ustavu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da neće da odgovara na pitanja novinara koji su nekoliko sati čekali u Palati Srbija na završetak svih sastanaka. Vučić je rekao da zbog “predizborne kampanje neće odgovarati na pitanja”.