in

Pripadnik BIA me molio da OSA ne napravi problem na dočeku voza

Aktivista Omladinske studentske akcije (OSA) Brajan Brković kaže da mu je dan pre dočeka brzog voza Soko u Novom Sadu na železničkoj stanici prišao čovek iz BIA i molio ga da OSA ne napravi nikakav problem na dočeku voza, jer bi, kako je rekao, sankcije za njih mogle da bude veće nego što su do sada bile.

Tokom obraćanja predsednika Aleksandra Vučića na železničkoj stanici u Novom Sadu, ispred prozora Brkovićevog stana pojavio se dron.

„Situacija je bila apsurdna, u momentu kada je Vučić krenuo da govori na dočeku voza, meni se parkirao dron, što je meni bilo čudno, jer postoji još 10 zgrada koje gledaju na tu lokacju i nije bilo drugih dronova. Dan ranije sam imao indikaciju koja mi je govorila da će biti obraćena pažnja na mene. Dok sam čekao drugara na železničkoj stanici, koji je trebalo da dođe u Novi Sad, počeo je da me juri čovek iz BIA i da me moli da OSA ne napravi nikakav problem na dočeku voza, jer bi sankcije za nas mogle da budu veće nego što su do sad bile. Bilo mi je neprijatno i nije mi bilo normalno da neko za mnom juri, jer ne smatram sebe nekom kriminogenom ličnošću. Išao je za mnom, hteo da se snimimo da ja obećam da neće biti problema. Ujutru sam pogledao ispred zgrade i video dve grupice momaka sa kačketima koji gledaju ka gore. Njih šestorica u civilu. U zgradi nije bilo nikakvo obaveštenje o merama bezbednosti“, priča Brković.

Podsećamo, nedavno je sednica Komisije za planove GUP Novog Sada o urbanističkom planu prekinuta, pošto su aktivisti Omladinske studentske akcije razvili transparent „GUP je glup“ i upotrebili pirotehnička sredstva.

Dan nakon toga, privedeni su Brajan Brković, Srđan Đurić i Mladen Cvijetić, aktivisti OSE.

“To verovatno jeste i jedan od razloga, svaka prethodna akcija spada u grupu razloga zbog čega su aktivisti okarakterisani kao ekstremisti, jer sve što smo probal institucionalnim putem videli smo da ne ide, pa smo se odlučili za drugačije političke performanse koji su nam prebačeni za vrat u vidu prijava. Uspeli smo da se sačuvamo pritvora jer je žalba tužioca odbijena, ali odbijena je i naša žalba na kvalifikaciju dela pa ostajemo u krivičnom”, kaže Brković.

Na pitanje ad li se oseća bezbedno, Brković je rekao da se trudi da ne razmišlja o tome.

“Želim da verujem da je ovo grad svih nas i da bilo koja politička elita ne želi da oduzme taj osećaj bezbednosti. Ali da se dešavahju pritisci dešavaju se sve češće, bio je jeziv grafit na ulazu u Štrand. Poenta je da se taj govor mržnje koji oni plasiraju ne prelije na realan svet”, naglašava.

Kako je rekao, plan im je da spreče krađu na izborima 3. aprila.

“Mi ćemo u saradnji sa Lokalnim frontom biti posmatrači, kontrolisaćemo situaciju ispred biračkoim mesta, ali ćemo biti i na biračkom mestu. Hoćemo da prekinemo bugarske vozove, fotografisaćemo tablice i unosićemo u bazu da se to s pravnicima istera na čistac”, najavljuje Brković.