in

Pripadnici organizacije “Dostojni Srbije” upali u RTS, policija ih privela

Pripadnici organizacije “Dostojni Srbije” ušli su danas popodne u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici, a policija ih je potom privela, javlja FoNet.

Prema izvorima FoNeta u RTS-u, razlog upada je nezadovoljstvo radom i izveštavanjem javnog servisa.

U zgradu RTS-a je, prema nezvaničnim informcijama, ušlo četrdesetak ljudi, a intervenisalo je nekoliko desetina pripadnika Policijske brigade.

Na terenu je bilo najmanje pet patrolnih automobila i sedam „marica“, javio je reporter FoNeta, navodeći da je policija pojedine pripadnike organizacije tokom privođenja bukvalno iznosila iz zgrade.

Policija još nije objavila saopštenje o incidentu i privođenju, a o događaju je obavešteno nadležno tuzilaštvo.

Ministarstvo osudilo upad u RTS

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo nasilni upad pripadnika organizacije “Dostojni Srbije” u zgradu javnog servisa RTS i ocenilo da “niko nema pravo da napada, ponižava i ugrožava rad i život novinara i zaposlenih u RTS”.

“Sloboda izražavanja i različitost mišljenja su temeljne vrednosti našeg društva koje svi treba da uvažavamo i poštujemo. Ministarstvo kulture i informisanja pozdravlja brzu reakciju organa javnog reda kako bi se obezbedilo pravo novinara RTS-a da rade svoj posao bez pritiska”, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo sve građane, organizacije i druge aktere “da se suzdrže od verbalnih i fizičkih pretnji prema novinarima i podseća da niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika sa čijom se uređivačkom politikom ne slažu”.

Tagovi