in

Prijem Kosova u NATO predstavljao bi pretnju Srbiji oružanim sukobom

Prijem Kosova u NATO predstavljao bi pretnju Srbiji oružanim sukobom

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da bi prijem Kosova u NATO predstavljao pretnju Srbiji oružanim sukobom “i ništa drugo”.

Skupština Kosova usvojila je u sredu Rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u.

„Staviti Kosovo pod okrilje vojnog saveza znači poništiti Rezoluciju 1244 (SB UN), ukinuti Kumanovski sporazum kao i sve garancije date od strane UN-a, ali i obavezati sve zemlje članice NATO pakta da u skladu sa članom pet Povelje, budu dužne da zaštite teritorijalni integritet novoprimljene članice“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Vulin je upitao da li bilo ko sumnja da bi kosovski premijer Aljbin Kurti “oklevao” da preduzme napade na Srbe, “posebno na severu pokrajine i da izaziva sukobe i provokacije sve dok država Srbija ne bude prinudjena da odbrani svoj narod”.

“Nasilno uvođenje Kosova u NATO pakt nije samo kršenje procedura za prijem u NATO i gaženje Rezolucije 1244, već je i otvorena pretnja Srbiji i još jedan vid pritiska na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a to znaju i zemlje koje su zagovornici članstva Prištine u NATO pakt”, dodao je Vulin.

Vulin je naglasio da Kosovo nije država, da nema vojsku i da predstavlja politički problem za bar četiri članice NATO, kao i da u dužem periodu neće imati značajan vojni kapacitet.

Tagovi