in

Preživeo nesreću na poslu i oštetio vid, ugovor za stalno čekao i

Preživeo nesreću na poslu i oštetio vid, ugovor za stalno čekao i

Zoran Tomić, radnik “Puteva” iz Kraljeva preživeo je ispod zemlje koja se obrušila i zatrpala ga, samo zahvaljujući neverovatnoj sreći. Ali, posledice su ostale. Zoranu je oštećen vid i više ne vidi jasno slike. Četiri godine nakon toga, on i dalje radi pod ugovorom, dok u međuvremenu, stranačko i rodbinsko zapošljavanje nikada nije prestajalo.

Da li zbog velikog crkvenog praznika kada se nesreća dogodila, ili zbog toga što kolega bagerista nije hteo da ga ostavi ispod zemlje, Zoran Tomić je preživeo. Posle četiri dana provedena u komi, probudio se. Ali, posledice su ostale. Poremećen mu je vid zbog velikog pritiska koji je glava trpela od zemlje i kamenja. Na sunce više ne sme da izlazi jer su mu oštećeni fotoreceptori.

„Ustanovili su mi da imam drugi stepen teškoća i prepreka u radu“, kaže Tomić.

N1: Šta to znači?

Tomić: To znači da ne mogu da obavljam sve poslove.

N1: Je l’ ste vi sada osoba sa invaliditetom?

Tomić: Da.

Ali, iako je mislio da će se firma JKP “Putevi” iz Kraljeva u kojoj je zaposlen pod ugovorom, pobrinuti za njegov status, to se nikada nije dogodilo. Ime Zorana Tomića se nikada nije pojavilo na spisku radnika koji će biti primljeni u stalni radni odnos. Odlučio je da tuži firmu i traži odštetu. Taj proces je u toku.

“Tražio sam odštetu. Zato sam skoro tri godine čekao da me zaposle. Kada sam shvatio da od toga nema ništa, jer sam video kako u međuvremenu drugi dobijaju stalno zaposlenje, rešio sam da podnesem tužbu”, priča Tomić.

Tomić kaže da su tek kada je krenulo suđenje saznali da osnovno tužilaštvo u Kraljevu četiri godine nije pokrenulo istragu o slučaju u kojem je on bio zatrpan na gradilištu.

Iz kraljevačkih “Puteva” kažu da Tomić ima sve benefite kao i ostali radnici, i da ima ugovor na određeno. Na naše pitanje, zašto do sada nije zaposlen u stalni radni odnos, jer se povredio dok je kopao kanal i zbog toga postao invalid, iz ovog komunalnog preduzeća su nam rekli da bi se neko zaposlio za stalno, moraju da dobiju odobrenje od Vlade, zbog odluke o zabrani zapošljavanja. Rekli su i da oni nemaju informaciju da je Tomić invalid.

Zanimljivo je da rukovodstvo “Puteva” tvrdilo da im Tomić nije dostavio dokumentaciju u kojoj piše da je osoba sa invaliditetom, što naš sagovornik odbacuje. Na pitanje N1 da li je u međuvremenu bilo zapošljavanja radnika koji su dobili stalne ugovore, iz “Puteva” su odgovorili da ih je bilo.