in

Pretres kuća slovenačkih policajaca osumnjičenih da su imali lažne kovid potvrde

U Generalnoj upravi policije potvrdili su za N1 da su u više mesta u Sloveniji izvršeni pretresi kuća, i to kod policijskih službenika, koji su navodno imali lažne kovid sertifikate.

„Tolerancija prema zaposlenima, koji počine krivično delo, je nulta“, naglašava generalni direktor policije Anton Olaj, piše N1 Slovenija.

Jedan policajac, kojeg su prošle sedmice uhvatili s lažnim kovid sertifikatom već je ostao bez posla. Šta će biti sa drugima?

“Policija je danas ponudila pomoć posebnom odeljenju specijalizovanog državnog tužilaštva u pretresu kuća u raznim delovima Slovenije. Izvršeni su pretresi kuća kod više policijskih službenika, u vezi sa istragom falsifikovanih kovid potvrda”, takođe je potvrđeno N1 iz Generalne uprave policije.

Posebno odeljenje specijalizovanog državnog tužilaštva istražuje krivična dela policijskih službenika. Još nije poznato kod koliko policajaca je obavljen pretres kuće zbog navodno lažnih kovid sertifikata, kao ni da li su današnji pretresi nastavak pretresa od prošle sedmice, kada su policijski službenici priveli dvojicu lekara (iz Lenarta i Ptuja), koji su izdavali razne lažne potvrde, uključujući i covid potvrde, i s tim profitirali približno milion evra.

Tada su policijski službenici otkrili i jednog svog kolegu, koji je takođe kupio lažnu kovid potvrdu i dali mu otkaz na poslu.

“Od ishoda istrage posebnog odeljenja specijalizovanog državnog tužilaštva zavisiće dalje donošenje svih radno-pravnih mera prema policijskim službenicima, koje će predložiti rukovodioci jedinica u kojima su zaposleni policijski službenici. Konačnu odluku o merama protiv njih doneće generalni direktor policije”, rečeno je u Generalnoj upravi policije.

Generalni direktor policije Anton Olaj naglašava “nultu toleranciju prema zaposlenima koji počine krivično delo, jer su takve radnje neprihvatljive u skladu sa važećim propisima i prirodom policijskog posla”.

Dodaje i da u redovima policije “nema mesta policijskim službenicima koji vrše nezakonite radnje, to istovremeno baca loše svetlo na policijske službenike koji pošteno i predano obavljaju policijske zadatke”.