in

Preminuo Petar Tutavac, tvorac Domaćice i Plazma keksa

Petar Tutavac, tvorac popularnog keksa Domaćica i jedan od autora recepture Plazma keksa, preminuo je u 88. godini života.

Tutavac je stvorio brojne poslastice, prvi u Jugoslaviji napravio grisine i bio prvi stručni majstor keksar u bivšoj državi.

Rođen je 1934. u Podgradini, nedaleko od Opuzena (danas opština Slivno), pisala je ranije Slobodna Dalmacija, koja je tada objavila Tutavčevu životnu priču i razgovor s njim. Sa trinaest godina je završio tkački zanat u Opuzenu i postao KV radnik tkač. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio hleb, ali se time nije zadovoljio.

“Domaćica” mu je bila diplomski rad

Godine 1949. preko sindikata se javio na tečaj za keksara u Zagrebu, koji je raspisala fabrika Kraš, gde su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u Krašu.

“Kraš je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega”, rekao je Tutavac, koji je uz rad pohađao višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji.

Njegov diplomski rad i prvenac u konditorskoj industriji bila je Domaćica. Keks je kasnije doživeo različite varijacije, ali osnova je ostala ista kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu pedesetih godina prošlog veka.

Nijedan svoj proizvod nikada nije patentirao

Kruna karijere Petra Tutavca dogodila se u Požarevcu. Tamo je osnovao fabriku keksa Bambi, čiji je zaštitni znak lik iz Diznijevog crtaća.

“Dogovorili smo se da možemo da proizvodimo Plazmu, ali da ne možemo da je izvozimo na italijansko tržište, a onda sam ja tražio da Italijani ne mogu kod nas da izvoze svoj Plasmon. Takav je bio dogovor”, kazao je.

Tutavac nijedan svoj proizvod nije patentirao.

“To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se delilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom Bambi tehnologije. Uvek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam srećan čovek”, rekao je u svom poslednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.