in

Preminuo general Svetozar Marjanović, potpisnik Kumanovskog sporazuma

Svetozar Marjanović (77), general koji je upamćen kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, preminuo je u subotu.

Kako prenosi Nova.rs, Svetozar Marjanović poznat je u narodu kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma, koji je označio kraj NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Taj dokument, potpisan 9. juna 1999, podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji bili su, u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR, britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović.

“Glas odmeren i tih, kao da nije general, kao da nije čovek uramljen u okvir savremene srpske istorije. General-potpukovnik Svetozar Marjanović je potpisnik Vojnotehničkog sporazuma Međunarodnih bezbednosnih snaga (Kfor) i Savezne Republike Jugoslavije, u javnoj komunikaciji poznat kao Kumanovski sporazum. Razgovor počinjemo pitanjem kad je komandi VSRJ bilo jasno da će nas NATO napasti”, pisao je ekspres.net u svom intervjuu sa Marjanovićem 2019. godine.

“Ta opasnost je pretila od sedmog meseca 1998. godine. To sam prepoznao u jednoj navodno bezazlenoj akciji međunarodne vojne delegacije koja je došla u nekakvu kontrolu naše vojske pod okriljem OEBS. Taj tim je kontrolisao vojsku, mešoviti tim, bilo je Hrvata, Engleza, kasnije su s njima išli i naši oficiri. Taj tim je u suštini detektovao sve naše lokacije. Gde god su dovedeni, kasnije je pogođeno bombama u agresiji. Oni su išli i snimali. Obeležavali koordinate”, pričao je Marjanović.

Kako pišu mediji, Marjanović je preminuo u subotu usled problema sa srcem.