in

Preminuo čuveni novosadski arhitekta i profesor Nikola Stojanović Kokola

Preminuo čuveni novosadski arhitekta i profesor Nikola Stojanović Kokola

Novosadski arhitekta i profesor Nikola Stojanović Kokola preminuo je u 73. godini. Stojanović je rođen u Novom Sadu 1950. godine.

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu kod čuvenog profesora Bogdana Bogdanovića i Ivana Antića. Postdiplomske studije završio je na Arhitekt skolen u Danskoj, a radio je u više arhitektonski biroa i u Zavodu za zaštitu spomenika Novog Sada.

Bio je redovni profesor na Departmanu likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je radio od 1991. godine.

Projektovao je više zgrada u Novom Sadu, Futogu, Zmajevu, Sremskoj Kamenici, Zobnatici… Novosađani i turisti često prolaze pored saletle u Dunavskom parku koja je delo Nikole Stojanovića.

Samostalno ili u timovima je učestvovao na više arhitektonskih, urbanističkih i vajarskih konkursa na kojima je osvojio više nagrada i priznanja.

Samostalno je izlagao u Aarhausu, Novom Sadu, Pančevu, Kikindi, Sremskim Karlovcima, Hvaru, a učestvovao je na kolektivnim izložbama u Firenci, Beogradu, Londonu, Splitu, Nici, Pulu, Sao Paolu.

Osim arhitekture, bavio se esejistikom, publicistikom, konceptualnom umetnošću i vizuelnom poezijom.

Bio je član Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Vojvodine i Društva arhitekata Novog Sada.

Izvor: 021

Kada se bivši hip-hoper uhvati arhitekture nastaje magije