in

Preminuo Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od simbola otpora Miloševićevom režimu

Preminuo Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od simbola otpora Miloševićevom režimu

Valjevski slikar i ikonopisac, Bogoljub Arsenijević Maki, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu i Petooktobarske revolucije, preminuo je u petak, u valjevskoj bolnici, u 67-oj godini.

Bogoljub Arsenijević rođen je 12. aprila 1955. godine u Valjevu.

Pored slikarstva, bavio se i umetničkom fotografijom, a poslednje dve decenije najviše ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, piše Danas.rs.

Valjevci ga pamte i kao osnivača i člana rok grupe Pik As, a objavljivao je poeziju, stripove i karikature.

Devedesetih, nakon što je u valjevskom naselju Radnička kolonija, gde je stanovao, podigao spomenik tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću u obliku falusa bio je uhapšen.

Potom je proglasio „Republiku Koloniju“, čiji je bio doživotni predsednik.

Na Petrovdan 1999. godine, sa grupom prijatelja i istomišljenika organizovao je „Miting protiv Miloševićeve vlasti“, na kome su građani pokušali da zauzmu zgradu tadašnje SO Valjevo.

Nakon mitinga, Maki je posle skrivanja u Bosni uhapšen u Beogradu, kada je brutalno pretučen i polomljena mu je vlica, a na suđenju Viši sud u Valjevu mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora. Maki je, međutim, uspeo da pobegne iz zatvora, kasnije da se aktivno uključi u organizaciju Petog oktobra kao jedna od osnivača Pokreta Otpor i bude jedan od prvih građana koji su tog dana ušli u zgradu tadašnje Savezne skupštine.

Bogoljub Arsenijević Maki je u anketi revije “Kolubara” 1999. godine proglašen za “Valjevca ličnost godine”. Datum njegove sahrane biće naknadno saopšten.

Izvor: Danas.rs

Bili su omladinci OTPORA, a sada su Vučićevi saborci