in

Preminula dva mala heroja za čije se lečenje prikupljao novac

Preminula dva mala heroja za čije se lečenje prikupljao novac

Devojčica Teodora Radojković (8), koja je imala maligni tumor na moždanom stablu i hidrocefaliju, preminula je, potvrđeno je iz Fondacije Budi human. Takođe, bitku je juče izgubio i Damjan Pavlović (12), koji je imao zloćudni tumor, navedeno je iz ove humanitarne organizacije.

Malena Teodora još jedno je dete u Srbiji koje je prethodnih dana izgubilo bitku sa stravičnom bolešću. Inače, Teodori je, uz tumor, dijagnostikovana i hidrocefalija (stanje pri kojem abnormalno sakupljanje likvora u mozgu izaziva pojačanje unutrašnjeg pritiska u lobanji), Teodori je ugrađen VP (ventrikuloperitonealni) šant koji se koristi za ublažavanje prekomernog pritiska na mozak.

Devojčici su bila potrebna sredstva za specijalističke i kontrolne preglede, suplemente, lekove, operaciju, ortopedska pomagala, putne troškove i smeštaj u bolnici, ali je, nažalost, bolest bila brža i jača.

Teodora je rođena 22. juna 2014. godine u Beogradu. Njeni roditelji su rodom sa Kosova i Metohije. Devojčica je živela sa svojim roditeljima i mlađim bratom u Staroj Pazovi, piše Telegraf.

Damjan Pavlović (12), koji je imao zloćudni tumor, a kojem je, i pored tri operacije u našoj zemlji, neophodno bilo lečenje u inostranstvu, nažalost, izgubio je juče bitku sa ovom opakom bolešću.

“Život je zaista surov. Neko se nekad pitao da li je Zemlja pakao neke druge planete? Ja se bojim da postaje… Odvodi nam najmlađe i najmilije. Neka ti je laka zemlja, a život večni na nekom drugom i lepšem mestu. Saućešće porodici”, napisala je Tatjana Maksimović Terzić, administrator Fejsbuk grupe Knjiga za SMS – budi human, prenosi Telegraf.

Da je dečak preminuo, potvrđeno je i u fondaciji Budi human.

U decembru kada su mediji pisali o njemu, on se nalazio na Intenzivnoj nezi neurohirurgije gde je zbog nemogućnosti samostalnog disanja priključen na aparate.

Damjan je rođen 11. maja 2009. godine kao zdravo dete. Razvijao se normalno, napredovao kao sva zdrava deca tog uzrasta. Bavio se sportom, redovan je član kulturno umetničkog društva.

Prvi simptomi bolesti su se javili 2014. godine. Damjanu je specijalističkim pregledom dijagnostikovan zloćudni tumor moždanog stabla.

Hitno je operisan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Operativni zahvat je uspešno završen. Damjan se vratio svojim svakodnevnim obavezama. Nažalost, 2019. godine dolazi do ponovnih simptoma bolesti gde je pregledom magnetnom rezonancom ustanovljen recidiv bolesti. Ponovo je operisan. Nakon rehabilitacije Damjan se ponovo vratio svakodnevnim aktivnostima i školi – navedeno je tada na sajtu Humanitarne fondacije Budi human – Aleksandar Šapić, koja je sakupljala novac za njegovo lečenje.

U avgustu 2021. godine Damjan je pao sa bicikla. Nekoliko dana posle toga žalio na utrnulost desne strane tela. Na lekarskom pregledu je uočen facijalis. Usledila je detaljna dijagnostika gde su uočene promene koje su praćene od strane lekara. Na kontrolnom pregledu u oktobru uočene su znatne promene usled čega je Damjan ponovo hitno operisan. Ustanovljeno je da je bolest rapidno uznapredovala (glioblastom gradus IV na moždanom stablu), preneo je Telegraf.

Operativni tok se nažalost, zakomplikovao, kao i njegovo, opšte zdravstveno stanje.

U Srbiјi, rак коd dеcе i аdоlеscеnаtа čini izmеđu 0,8 dо 1,0 odsto nоvооbоlеlih оsоbа u strukturi оbоlеvаnjа оd svih mаlignih bоlеsti, objavio je nedavno Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”. Kako su saopštili, svаке gоdinе se u Srbiјi rеgistruје u prоsекu 350 dеcе оbа pоlа, od novorođenčadi do uzrasta 19 gоdinа, sа nекоm vrstоm mаlignitеtа.