in

Premijer Holandije u poseti Skoplju, podržao inicijativu “Otvoreni Balkan”

Premijer Holandije Mark Rute izrazio je u Skoplju podršku inicijativi “Otvoreni Balkan” i dodao da treba da ostane otvorena i za druge države u regionu.

Rute je to rekao na sastanku sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, koji ga je, kako je saopšteno, informisao o najnovijoj incijativi „Otvoreni Balkan“, u kojoj su Severna Makedonija, Albanija i Srbija.

Zaev je napomenuo da ta inicijativa ima za cilj da demonstrira zajednički kapacitet regiona i da donese konkretnu korist građanima i biznismenima, da je komplementarna sa pristupnim procesom i omogućava da se zemlje Zapadnog Balkana potpuno pripreme za integraciju u politike EU.

Na sastanku Zaeva i Rutea, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, konstatovano je da u decembru postoji ključni prostor u pogledu politike EU prema evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

„Istaknuto je da taj proces neće biti kredibilan ako evidentirani napredak Severne Makedonije i Albanije ne bude prihvaćen u oktobarskom izveštaju Evropske komisije, zajedno sa ponovljenom preporukom da ove dve zemlje ispunjavaju uslove da započnu pregovore sa EU“, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Tagovi