in

Prekomerna koncentracija PM 10 čestica u 13 gradova

Prekomerna koncentracija PM 10 čestica u 13 gradova

U prethodnim danima zabeleženo je prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM 10 suspendovanih čestica u 13 gradova u Srbiji, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Prekoračenja su zabeležena u Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Pirotu i Pančevu.

Prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, ugljen-monoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu evidentirana ni na jednom mernom mestu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, polje visokog vazdušnog pritiska nad centralnom i južnom Evropom, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha doprineli su zadržavanju visokih koncentracija suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 u prizemnom sloju atmosfere što je razlog za prekogranine vrednosti koncentracije čestica PM 10.

Na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata, koje na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM 10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM 2,5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto, navodi se u saopštenju.

Tagovi