in

Prekinuta inicijativa Kreni-Promeni u Novom Sadu, overivači naprasno otišli

Prekinuta inicijativa Kreni-Promeni u Novom Sadu, overivači naprasno otišli

Grupa građana “Kreni – Promeni” ostala je bez overivača za narodnu inicijativu u Novom Sadu – četvoro overivača povučena su sa četiri lokacije sat i po vremena nakon početka prikupljanja potpisa. N1 je uputila pitanja gradskoj upravi za opšte poslove grada Novog Sada, da obrazlože zbog čega su povučeni notari.

„Kreni – Promeni“ pokrenuo je Narodnu inicijativu sa ciljem prikupljanja ukupno 30.000 potpisa, a kako bi s tim potpisima Narodnoj skupštini uputili predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i rudarenja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

savo manojlović n1

U tome im pomaže Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), a u Novom Sadu je organizaciju prikupljanja potpisa na sebe preuzeo „Most solidarnosti“.

Početak prikupljanja potpisa (rok za predaju inicijative je 90 dana) u Novom Sadu najavljen je i počeo danas na četiri lokacije, Grad Novi Sad je odobrio overivače, ali je potom naprasno čitava stvar prekinuta, javio je portal 021.rs.

Prema rečima Milenka Vujića iz nevladine organizacije “Most solidarnosti”, tri od četiri mesta za prikupljanje potpisa otvorena su u 8.00 sati i građani su počeli da dolaze da daju podršku, ali je u 9.30 stigao poziv kojim su svi overivači povučeni.

“Na jednoj lokaciji je sakupljanje potpisa trebalo da počne u 11 časova, ali su meni sad zabranili da uopšte dovedem overivača jer je ono, kao i preostalo troje overivača, preusmereno na neke druge poslove. Informacija je stigla iz gradske uprave za opšte poslove, od v.d. načelnika Branimira Radovanovića. Sada smo u situaciji da objašnjavamo ljudima zbog čega ne mogu da podrže našu inicijativu, da je Novi Sad praktično zabranio ovu aktivnost i da, nezvanično čujemo, nećemo dobiti overivače pre izbora zbog ‘obima posla’. Bukvalno nam kradu 45 od 90 dana za prikupljanje potpisa”, priča Milenko Vujić za portal.

On smatra da je ova odluka čisto politička.

“Reč je o nameri da se zabrani inicijativa u Novom Sadu jer su shvatili da smo ozbiljni i dobro organizovani. Nisu to očekivali i ne odgovara im u ovoj predizbornoj atmosferi. Naša namera je, inače, bila da potpise sakupljamo do kraja marta ili dok ih ne prikupimo”, kaže on.

Inače, lokacije određene za prikupljanje potpisa u Novom Sadu su Mesna zajednica Liman, Mesna zajednica Liman 3, Mesna zajednica Ivo Andrić i prostorije Grupe za konceptualnu politiku u Pariske komune.

Inicijativu u Novom Sadu je na društvenim mrežama i na TV N1 najavio i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje grupe građana “Kreni – Promeni” Savo Manojlović. Iza “Kreni – Promeni” je oko stotinak peticija i mnoštvo protesta, ali je najzapaženija akcija ona usmerena na borbu protiv poslovanja kompanije “Rio Tinto” u Srbiji, s akcentom na zabranu eksploatacije litijuma i bora.