in

Pregovori u četvrtak, u Moskvi poskupelo sve, tužna atmosfera

Pregovori u četvrtak, u Moskvi poskupelo sve, tužna atmosfera

Poruke ruskog državnog vrha nisu promenjene uoči druge runde pregovora Ukrajine i Rusije, javlja reporterka N1 iz Moskve Aleksandra Godfroa. Ruski zahtevi su da se prizna suverenost Rusije nad Krimom, koji je anektiran 2014. godine, kao i nezavisnost DNR-a i LNR-a u granicama administrativnih oblasti što je za dve trećine veća teritorija od one koje su te separatističke republike imale samo pre sedam dana. Rusija traži i demilitarizaciju Ukrajine sa tačno određenim parametrima kog oružja Ukrajina treba da se liši, kaže reporterka N1.

Ona prenosi i da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao da ne treba shvatati te zahteve kao zahteve za kapitulaciju Ukrajine, a Vladimir Medinski, koji predvodi delegaciju Rusije na pregovorima, rekao je da će se na pregovorima razgovarati i o prekidu vatre.

Istakao je i da, iako je ruska delegacija stigla u mesto Beloveškoj pušči na granice Belorusije i Ukrajine, ukrajinska još nije, ali da ih očekuje ujutru.

Ukrajinska strana potvrdila je da će prisustvovati pregovorima.

Zahtev Ukrajine je jasan – povlačenje ruske vojske sa celokupne teritorije Ukrajine, prenosi reporterka N1.

Ona ističe i da se u Moskvi već osećaju posledice sankcija, da su porasle cene svega, da se inflacija približava 9 odsto. Rublja i dalje pada.

“Moram da primetim da u Moskvi ne vidim nikakvo ‘ura’ raspoloženje kao kad je anektiran Krim, svi su zamišljeni i tužni, malo ko hoće da govori za medije”, kaže Godfroa.

Više o ratnim dešavanjima pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi