in

Predstavnici opozicije pozvali evroparlamentarce da dođu na protest u subotu

Predstavnici opozicije pozvali evroparlamentarce da dođu na protest u subotu

Predstavnici opozicije su na sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta izjavili da na ulicama veliki broj građana traži promenu situacije u kojoj je društvo zapljusnuto bujicom nasilja sa televizija sa nacionalnim frekvencijama i pozvali su ih da sutra dođu na skup “Srbija protiv nasilja”.

Član Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je novinarima nakon sastanka da su predstavnici opozicije obavestili izvestioca za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i poslanika Matjaža Nemeca da je Srbija suočena sa ozbiljnom podelom društva, kakvu stvara šef države Aleksandar Vučić, tako što pravi neprijatelje od svih koji podržavaju proteste građana.

Lazović je naveo da su se Bilčik i Nemec složili da se dobar deo zahteva građana već nalazi u izveštaju i rezoluciji Evropskog parlamenta.

Opozicija očekuje da Bilčik i Nemec sutra kažu koje zahteve građana podržavaju i kako vide situaciju u Srbiji, izjavio je Lazović i dodao da su im objasnili da čovek sa pištoljem vodi jutarnji televizijski program, „da nas, ali i građane, u parlamentu nazivaju ološem i hijenama, da u TV programu uživo imamo objašnjenje kako je najbolje ubiti čoveka – ćebetom, satarom ili puškom“.

Lazović je ocenio da je evroparlamentarcima dobro preneta poruka građana i da je opozicija na dobar način tražila da se Evropska unija direktnije odredi prema onome što se dešava u Srbiji.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da su predstavnici opozicije suočili Bilčika i Nemeca sa time kako izgleda rasprava u parlamentu.

Skupština Srbije nije samo birokratska institucija, kao što je možda u članicama EU. Kod nas je parlament dodatno mesto i generator govora mržnje i progona neistomišljenika, rekla je Marinika Tepić i dodala da se to ne odnosi samo na opoziciju.

Beta/Miloš Miškov

Marinika Tepić je navela da se u parlamentu danima govori da su profesionalni novinari krivi za masakre u Srbiji.

U parlamentu se stigmatizuju umetnici, profesori i svi slobodnomisleći ljudi koji su se usudili da kritikuju vlast. Opozicija od evroparlamenataraca očekuje da se izjasne o stanju u Srbiji, kao što su i najavili, izjavila je Marinika Tepić, uz konstataciju da većina građana Srbije ne čita izveštaje i rezolucije Evropskog parlamenta.

Često imamo situaciju da se ti predstavnici, čak i kada donose kritičke izveštaje, fotografišu sa predstavnicima vlasti i da se ti kritički fokusi uopšte ne predstave javnosti, ali je slika kakva se šalje pozitivna. Zato je važno da se predstavnici Evropskog parlamenta, koji su već usvojili dokumenta kakva koincidiraju sa zahtevima učesnika protesta, izjasne o tome u Srbiji, a ne daleko od građana Srbije, rekla je Marinika Tepić.