in

Predsedništvo BiH ne treba da prihvati pomoć NATO

Predsedništvo BiH ne treba da prihvati pomoć NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Predsedništvo Bosne i Hercegovine ne bi trebalo da prihvati pomoć koju je NATO odobrio BiH.

Dodik je rekao da Predsedništvo BiH koje je za to nadležno po Ustavu, nikada nije ni tražilo pomoć NATO-a.

Na nedavnom ministarskom sastanku NATO-a u Briselu je odobren paket pomoći BiH s devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbednosni, čija ukupna vrednost je na desetine miliona evra, saopštilo je iz Ministarstva odbrane BiH i najavilo „izradu plana primene, što će odrediti i dinamiku isporuke opreme predvidjene projektima pomoći za opremanje Oružanih snaga BiH i Ministarstva bezbednosti BiH“.

Dodik je povodom toga novinskoj agenciji Srna rekao da je „BiH smešna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i bezbednosti je Predsedništvo koje ni u prošlom, niti u ovom sazivu, nije ni razmatralo, niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć“.

Po negovim rečima, zato ta odluka NATO-a o pomoći izgleda kao mešanje u unutrašnje stvari u BiH.

„NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi, niti ko će je upotrebljavati“, naveo je Dodik.

Ocenio je da „oni na taj način pokazuju koliko je BiH nesigurna i koliko je u suštini podeljena“.

„Bosna i Hercegovina je potpuno podeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje“, kazao je predsednik RS.

Naglasio je da BiH „nisu potrebni ni novo oružje, niti bezbednosni sistemi“, već je „BiH potrebno nešto drugo, što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih“.

Po rečima Dodika, „bilo bi pametno da NATO podržava ustavnu strukturu BiH, a ne da se tako arogantno i isključujuće ponaša prema organima BiH“.

Dodik smatra da NATO, „zbog svojih glupih procena o navodnom ruskom uticaju“, želi sada da u BiH koncentriše svoje naoružanje, a „jedina ispravna politika u BiH je demilitarizacija“.