in

Predsednik očekivao negativan odgovor Kfora, ali poručuje

Predsednik očekivao negativan odgovor Kfora, ali poručuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Kfor “u pažljivo sastavljenom pismenu” kako je rekao, odgvorio da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na Kosovo pozivajući se na Rezoluciju 1244 i naveo kako se ne može reći da NATO amaterski radi svoj posao, ali da su mirovne snage u rukama zapadnih sila. Predsednik poručuje da mu je “savest čista” i da je rekao Srbima na Kosovu da oni “najbolje znaju koliko je on bio sa njima poslednjih godina”.

Pravo sa Božićnog odmora Predsednik Srbije stigao je u studio Pinka da objasni složenost situacije na Kosovu, ali kako kaže, i mirnu savest. Vučić tvrdi da je odgovor KFOR-a Vladi Srbije koja ga nije javno objavljivala dva dana čekajući da ga saopšti predsednik, očekivan.

„Odgovorili su, naravno, da oni smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i oružanih snaga na Kosovo i Metohiju, pri tome se pozivajući se na Rezoluciju 1244, samo su rekli da u skladu sa njom oni igraju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo rezolucije po kojem je moguće da odbiju to, jer tako nešto ne postoji, neko dovoljno pametan im je to sastavljao, jer oni nemaju prava da odbiju taj zahtev.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose navodi da koliko je shvatio „danas je otpala jedna tema ko je bolji pravnik“.

„Sam predsednik je priznao da su i oni imali pametne ljude koji su procenili kako da mu odgovore, jer navodno mogli su da mu odgovore da ne prihvataju, što ne smeju. Pa, nisu to mogli. Ne treba za to biti pametan, ali dovoljno je biti priučeni pravnik. Sve u svemu, uklapa se to u politiku konflikt menadžmenta. I dalje se očigledno misli da se tema vojske, barikada i ostalog može i treba držati otvorena, i vidim da će to predsednik raditi“, smatra Janjić.

Odgovor Kfora stigao je na Badnje veče kad su u Štrpcu ranjena dva mladića srpske nacionalnosti. Predsednik se nije vraćao sa Hilandara zbog pucnja na srpsku decu, bio je nedostupan, a premijerka se danas iz Dubaija oglasila povodom odgovora Kfora.

„Za mene je taj odgovor Kfora obeležilo, u stvari, dve stvari: jedna je što je odgovor upućen na Badnje veče, a druga što je upućen u trenutku ili neposredno nakon napada na srpske dečake ili jednog dečaka i jednog mladića u Štrpcu“, kazala je Ana Brnabić.

Kakva će se politika voditi na dalje iz Beograda još nije poznato. Predsednik Srbije pominje sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali u nju nema mnogo poverenja, odnosno u one koji bi je predložili.

„Oni će vam reći – ‘idite na sednicu Saveta bezbednosti’, moj odgovor je ‘dobro, idemo sutra, podržaće nas Rusi, tražiće, i šta ćemo onda. I oni izglasaju na sednici da ne dozvoljavaju da se vrati srpska vojska i policija, osim što smo dobili da pričamo tri dana i skoče nam rejtinzi u Srbiji, šta ćemo da radimo četvrti dan“, rekao je Vučić.

Janjić ocenjuje da će „predsednik nastaviti tu političku igru – i Savet bezbednosti, i neki drugi oblici, i kontakti sa svima koji dolaze“.

„To nije loše pod jednim uslovom – kada bi predsednik zaista otvorio pitanje bezbednosti, bezbednosne saradnje Srbije i Kosova, da to ide kod Lajčaka na briselski dijalog, a ne da se mi obračunavamo sa NATO ko je tu pametniji i ima bolje pravnike. To ničemu ne vodi, osim lošem rezultatu po Srbiju“, ukazuje Janjić.

Premijerka ipak veruje da će se ispuniti obećanja koje su davali međunarodni partneri.

„Da u januaru, odmah posle Nove godine kreće rad na osnivanju Zajednice srpskih opština – to je moj fokus za januar. Očekujem da o tome budu i zakazani sastanci u Beogradu od sutra, i naravno, tražićemo na svakom mestu dodatne garancije za bezbednost Srba na Kosovu, zato što ovo nisu uslovi u kojima na evropskom kontinentu može i treba da se živi u 21. veku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za sada sastanak sa Višim savetnikom u Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji u Beograd stiže 12. januara, nakon što prethodno poseti Prištinu.