in

Predsednik Hrvatske zabranio prelete vojnih aviona iznad gradova

Predsednik Hrvatske zabranio prelete vojnih aviona iznad gradova

Predsednik Hrvatske i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Zoran Milanović dao je naredbu načelniku glavnog štaba admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih hrvatskih gradova.

„Predsednik Milanović naložio je načelniku Glavnog štaba da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje gradjana Zagreba“, piše u saopštenju pres službe hrvatskog predsednika.

Saopštenje je usledilo nedugo pošto su glavni grad preleteli francuski Rafali.

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske sa francuskom ratnom mornaricom, danas sprovedena zajednička vežba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i francuskih pilota aviona Rafal sa nosača aviona „Šarl de Gol“, koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika.

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea sprovedeni su u vazdušnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna, kao i Rijeke, Pule i Zadra, a poslepodne i iznad Zagreba.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao je francuski nosač aviona kod Dubrovnika i istakao da se vežbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafala iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dve zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

“Oni će danas leteti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem”, rekao je Plenković, prenela je agencija Hina.

On je dodao da je to deo aktivnosti koje su preduzete na političkom nivou u dogovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pošto se u četvrtak uveče u Zagrebu srušila vojna bespilotna letelica sovjetske proizvodnje. Letelica upućena iz Ukrajine, preletela je Rumuniju i Mađarsku i srušila se na zelenu površinu u gusto naseljenom delu Zagreba.

Tagovi