in

Predsednički izbori u Crnoj Gori raspisani za 19. mart

Predsednički izbori u Crnoj Gori raspisani za 19. mart

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsedničke izbore za 19. mart, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Predsjednica Skupštine je saglasno Ustavu i Zakonu o izboru predsednika Crne Gore ovlašćena da predsedničke izbore raspiše najkasnije 120 dana pre isteka mandata predsednika Crne Gore, pišu Vijesti.

„Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki verski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se objašnjava da je 9. aprila Uskrs pripadnika katoličke veroispovesti, a 16. aprila je Uskrs pripadnika pravoslavne veroispovijesti, dok je 21, 22. i 23. aprila ramazanski Bajram. Sva tri verska praznika padaju u nedjelju, a to je zakonom propisani dan za održavanje izbora.

„Takođe, imajući u vidu mogućnost da nijedan od potencijalnih kandidata na izborima za predsednika ne pobedi u prvom krugu, odnosno ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, bilo je neophodno voditi računa o činjenici da se drugi krug izbora održava nakon 14 dana, što opet ne bi bilo primjereno da pada u vreme verskih praznika, pa je iz tog razloga određen 19. mart, kako bi se u tom slučaju drugi krug izbora održao 2. aprila 2023. godine“.

Zakazivanje izbora posle 23. aprila bi prekoračilo rok od najviše 90 dana od dana raspisivanja, kako propisuje Zakon o izboru predsednika Crne Gore.

„Imajući u vidu sve navedeno, smatrano je da je najadekvatniji termin održavanja izbora 19. mart 2023. godine, poštujući zakonske rokove, a vodeći računa o drugim okolnostima i uvažavanju vjerskih osjećanja i obaveza građana Crne Gore“.

Tagovi