in

Predsednici opština sa severa Kosova sazvali zajedničku sednicu

Predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Goran Rakić izjavio je da će se odbornici skupština četiri opštine sa severa Kosova sastati u Zvečanu, uz najavu da će u slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja Beograda i Prištine početi da napuštaju sve institucije.

„Prvo mi političari, a onda i posle svi redom do suda, tužilaštva i policije i na taj način doći će do totalne razgradnje Briselskog dijaloga koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da i nakon skoro 10 godina formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i stalnim kršenjem Briselskog sporazuma“, kazao je Rakić, prenosi RTS.

On je ponovio zahtev Kforu da u skladu sa svojom misijom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN obezbedi mir Srbima na Kosovu i Metohiji i pozvao je vojnike Kfora „da ne budu pasivni kao što su bili 2004. godine kada su Srbi doživeli pogrom“.

„Oni nisu ovde da staju na stranu Prištine i da sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava. U tom smislu poručujem im da je potrebno da svoje snage postave kako bi preventivno delovali i da ne dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine na severu“, kazao je Rakić.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu jesu zabrinuti, ali su jedinstveni i rešeni da ostanu i opstanu, „jer smo svesni da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti i neki novi izgovor za maltretiranje našeg naroda“.

Tagovi