in

Pre 39 godina na današnji dan u Sarajevu otvorene 14. zimske olimpijske igre

Pre 39 godina na današnji dan u Sarajevu otvorene 14. zimske olimpijske igre

Na današnji dan pre 39 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. zimske olimpijske igre.

Sarajevo je do 14. februara 1984. godine bilo centar sveta, a cela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Na izgradnji objekata bila su angažovana preduzeća iz Bosne i Hercegovine, ali i cele Jugoslavije. Istovremeno svaka od RTV kuća iz republika bivše Jugoslavije, od Ljubljane, do Prištine i Skoplja, imala je po jedno borilište koje je pokrivala.

Sarajevo je tada proživljavalo razvoj u svim sferama i stvorena je pozitivna društvena klima.

Ono po čemu će Olimpijske igre u Sarajevu ostati zapamćene je sneg koji je pao noć pred svečano otvaranje. Učenici Prve i Druge gimnazije rukama su tada skidali sneg sa stolica na stadionu Koševo, kako bi se otvarenje odvijalo bez problema.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu ukupno su koštale 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara, te su bile prve Olimpijske igre završene sa suficitom. Sve prethodne su imale dugove i mnogi gradovi su imali teškoće da pokriju troškove.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota Severnoatlantskog niti Varšavskog pakta, bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dve i po milijarde gledalaca u svetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podeljene su 222 medalje, učestvovao je 2.691 sportista i trener, prodato je 640.000 karata, a pratilo ih je 7.825 novinara i 760 redakcija.

Najuspješnije države bile su tadašnje Istočna Nemačka (devet zlatnih, devet srebrenih i šest bronzanih medalja) i SSSR (šest zlatnih, deset srebrenih i devet bronzanih medalja).