in

Poveravanje mandata Abazoviću je dokaz emancipacije Crne Gore

Poveravanje mandata Abazoviću je dokaz emancipacije Crne Gore

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je poveravanje mandata Dritanu Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore. On je rekao da će u narednim mesecima posetiti Kosovo.

Takođe, prokomentarisao je i da su pretnje način na koji Srbija rešava probleme.

„Da ga (Abazovića) ne vidim kao premijera, ne bih ga predlagao za mandat, to je jasno. Nema dileme da je Demokratska partija socijalista rekla da je spremna da podrži manjinsku vladu, da joj se ne sviđa ovaj model, da preferira političku vlast, ali smo svesni da je u ovom trenutku teško doći do konsenzusa oko ovog rešenja i da smo stoga spremni da podržimo manjinsku vladu samo uz jedan uslov“, kazao je on u ekskluzivnom intervju za prištinsku KTV.

Taj uslov je prema njemu da svi politički ciljevi, politički prioriteti ove vlasti moraju biti u skladu sa suštinskom proevropskom i proatlantskom politikom Crne Gore.

“Ako tako jeste, onda nema sumnje da ćemo i u trenutku izbora manjinske vlade u parlamentu podržati takvu vladu. Okolnost koju navodite, da je Dritan Abazović kandidat za premijera Crne Gore, potvrđuje ono što sam vam ranije rekao. Crna Gora se ozbiljno emancipuje kao društvo”, rekao je Đukanović.

Kako je Abazović danas mandatar, rekao je da bi u budućnosti to mogao biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

“Tako da ova mesta nisu rezervisana za Crnogorce. Crna Gora je država građana, unutar nje postoji mnogo partija, kako građanskih, tako i nacionalnih. Pokazalo se u jednom trenutku da je nemoguće formirati vlast bez učešća građanskog pokreta URA, na čelu sa Dritanom Abazovićem, a smatram da je to kvalitet Crne Gore koji niko nije dovodio u pitanje”, kazao je on.

Kazao je da Abazovića čak ni stranke koje su sebe videle kao srpske nacionalističke stranke nisu dovodile u pitanje zbog njegove nacionalnosti.

O poseti Kosovu

Predsednik Crne Gore je, potvrđujući da će u narednim mesecima posetiti Kosovo, kazao da je ta poseta “doprinos međudržavnom razumevanju i jačanju tradicije dobrih crnogorsko-albanskih odnosa”.

Ocenio je da su odnosi “dve zemlje odnosi uvažavanja, međusobnog poštovanja, dobrosusedstva”.

“Gde god da smo se sreli i sastali (sa liderima Kosova) na mnogim mestima, rekao bih da je to bio izuzetno primeran odnos. Uveren sam da ćemo kao lideri obe zemlje doprineti što boljem poverenju između naših zemalja i da ćemo nastaviti ovu praksu i tradiciju”, kazao je on.

O mogućnosti posete Srbiji

Kada je reč o potencijalnoj poseti Srbiji, rekao je da se o tome u ovom trenutku ne može govoriti.

“Jasan vam je uzrok narušenih političkih odnosa naše dve zemlje poslednjih godina. Što se tiče moje spremnosti, ona je uvek apsolutna, da razgovaram sa svima, a posebno sa susedima, posebno sa zemljama regiona po jasnim političkim principima. I, nisam od onih koji biraju sagovornike, niti sam taj koji želi ovog ili onog predsednika iz Srbije. Srbija bira svog predsednika, neka ga bira sa srećom kako građani Srbije žele”, poručio je crnogorski predsednik.

Đukanović je rekao da je važno da u dijalogu Kosova i Srbije obe strane pokažu odgovornost i pokušaju da razviju dijalog ka konačnom rešenju.

Rekao da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova jer smatra da je to jedini pravi pogled na budućnost.

“Dakle, za mene je potpuno legitiman interes Kosova da bude deo evropskih i evroatlantskih integracija. Duboko sam ubeđen da je ključni problem ovog regiona njegova nestabilnost i mnogo puta sam rekao da imamo mnogo dokaza, kako u prošlosti tako i u novijoj istoriji, koji pokazuju da nemamo dovoljno pouzdane mehanizme naše regionalne stabilnosti. U slučaju odnosa Kosova i Srbije, veoma je važno da obe strane pokažu odgovornost prema započetom dijalogu i pokušaju da ovaj dijalog razvijaju do konačnog rešenja. Stav Crne Gore je jasan. Crna Gora je prihvatila nezavisnost Kosova jer je i tada i sada bila uverena da je to jedini pravi pogled na budućnost“, rekao je Đukanović.