in

Potreban snažan odgovor međunarodne zajednice u BiH

Potreban snažan odgovor međunarodne zajednice u BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Kristijan Šmit ocenio je da je potreban snažan odgovor i zajednički strateški pristup međunarodne zajednice kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i stepen reformi, razvoja i stabilnosti postignut do sada.

„Međunarodni partneri su izrazili punu podršku visokom predstavniku i izvršenju njegovih ovlašćenja kao odgovoru na poteze predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih koji su neustavni i krše Dejtonski mirovni sporazum i podrivaju strukturu BiH“, saopštila je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) posle foruma u Dubrovniku, gde je Šmit održao nekoliko sastanaka sa predstavnicima zapadnih zemalja.

U saopštenju se navodi da je na marginama foruma Šmit održao sastanke sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština Miroslavom Lajčakom.

Šmit je razgovarao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem i drugim zvaničnicima.

„Visoki predstavnik i njegovi sagovornici su razmenili stavove o najnovijim dešavanjima u BiH, a posebno o situaciji u Republici Srpskoj u svetlu odluka koje je doneo visoki predstavnik kako bi zaustavio narušavanje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vlasti RS“, navedeno je u saopštenju OHR-a.

Šmit je prošle sedmice poništio zakone o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika, koje je prethodno usvojila Narodna skupština RS, kao i izmene Krivičnog zakona, prema kojima se neprovođenje njegovih odluka tretira kao krivično delo.

Predsednik RS je posle toga potpisao ukaz o proglašenju spornih zakona, koji su danas objavljeni u Službenom glasniku RS.

Tagovi