in

Potpredsednik vlade CG se izvinio zbog crnogorskih ministara na proslavi Dana RS

Potpredsednik vlade CG se izvinio zbog crnogorskih ministara na proslavi Dana RS

Predsednik Bošnjačke stranke i potpredsednik vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović se u Sarajevu izvinio zbog prisustva dva ministra iz crnogorske vlade proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci.Ibrahimović je posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova BiH u tehničkom mandatu Biserom Turković rekao da se “izvinio u ime evropske, gradjanske, civilizovane i antifašističke Crne Gore, koja poštuje svoje susede i njihov ustavni poredak, zbog prisustva dva ministra vlade Crne Gore proslavi praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim”.

On je naveo da ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović, koji su prisustvovali svečanosti u Banjaluci 8. januara, na tom skupu „nisu, niti su mogli predstavljati većinsku Crnu Goru“.

„Ministarka Turković izrazila je uverenje da će, bez obzira na ovaj nemili događaj, Crna Gora i BiH nastaviti da grade, neguju i unapređuju dobre i prijateljske bilateralne odnose, kao i da će Crna Gora, uprkos političkim izazovima u kojima se nalazi, sačuvati svoj evroatlantski, građanski i demokratski put“, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Bisera Turković je ponovila raniji stav da je iznenađena prisustvom dva ministra vlade Crne Gore obeležavanju 9. januara kao Dana RS, jer je Ustavni Sud BiH taj praznik proglasio neustavnim, kao i da je „njihovo prisustvo narušilo odnos dve prijateljske i susedne države“.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je juče da neće smeniti Kovača i Damjanovića, pojasnivši da Vlada Crne Gore u toj poseti nije imala nikakvog udela.

Tagovi