in

Potpredsednik Skupštine ne zakazuje sednicu, Đukanović počeo konsultacije

Potpredsednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić (DF) saopštio je da neće zakazati sednicu parlamenta na kojoj treba da se raspravlja o novom predsedniku zakonodavnog doma, jer se, kako je naveo, nisu stekli politički uslovi.

Rekao je da se nakon pobede na izborima 30. avgusta 2020. godine nije iskoristila prilika, da se formira „prva očekivano demokratska Vlada na temelju jasne izborne volje građana, da se potpuno okonča postojanje bivše vlasti, te da se hitno otpočne konsolidacija demokratskih institucija kroz neophodne socijalne, ekonomske, političke i institucionalne reforme“.

On je u javnom obraćanju naveo da ne može da se složi i ne prihvata naknadno menjanje narodne volje i „očigledan politički inženjering“.

Redovno zasedanje crnogorskog parlamenta treba da počne 1. marta.

Ako Bulajić istraje da ne zakaže sednicu to može dovesti u pitanje i izbor manjinske Vlade u parlamentu.

Demokratski front čiji je Bulajić funkcioner se protivi fomiranju manjinske vlade i zalaže se za vanredne izbore nakon što je Vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano nepoverenje 4. februara.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović počeo je konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka, saopšteno je ranije iz njegovog kabineta.

Navedeno je da će konsultacije sa drugim političkim subjektima biti nastavljene naredne nedelje, te da se pozivu na današnje konsultacije nisu odazvali predstavnici DF-a i Demokratske Crne Gore.

Lideri DF-a ranije su saopštili da neće prisustvovati konsultacijama na koje ih je pozvao Đukanović.

“Pošto se privode kraju aktivnosti i dogovori dela aktuelne parlamentarne većine sa Vama, koji imaju za cilj prekrajanje izborne volje gradjana, cenimo da bi takav politički inženjering, u ovim složenim političkim okolnostima, dodatno destabilizovao stanje u zemlji. Uobičajena demokratska i evropska praksa je da se duboke političke krize rešavaju na izborima, uz prethodni dogovor parlamentarnih stranaka”, poručili su lideri DF-a.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da zvaničan poziv Đukanovića nisu dobili već samo poziv telefonom.