in

Postupci Prištine vode u dalje dizanje tenzija

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je američkom ambasadoru Kristoferu Hilu da ga je “strah da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe”.

„Zato je od suštinskog značaja da svi relevantni međunarodni faktori shvate ozbiljnost situacije u kojoj se trenutno nalazimo i razumeju da jednostrane akcije Prištine po navedenim pitanjima mogu ugroziti bezbednosnu situaciju na Кosovu i Metohiji“, naglasio je Petković na sastanku sa Hilom, prenela je Kancelarija.

On je naglasio da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini.

„Srbija će nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona“, rekao je Petković.

Govoreći o nedavnom sastanku u Briselu, Petković je rekao da je Priština ima „samo dva cilja, ukidanje države Srbije na teritoriji Кosova i Metohije i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta“.

On je zahvalio Hilu „na razumevanju za položaj srpskog naroda u pokrajini, ali i na prepoznavanju da je srpska delegacija na razgovore u Briselu došla spremna da pregovora, da dođe do kompromisa i pronađe put napred“.

Tagovi