in

Poštujemo integritet Ukrajine, ali nismo sremni za sankcije Rusiji

Poštujemo integritet Ukrajine, ali nismo sremni za sankcije Rusiji

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, da poziva na mir, ali da nije spremna da uvodi sankcije Rusiji.

„Nismo spremni da od Rusa, gde god bili, pravimo metu progona, kao što to čine neki na Zapadu, pokazujući svoj fašistički manir i oduzimajući imovinu ljudima, progoneći svakog ko je Rus, pa čak i decu u vrtićima. Protiv toga sam i ostaću“, kazao je Dodik novinarima u Bijeljini.

On je ocenio da političari u Sarajevu žele da idu dalje od onoga za šta se on zalaže, a to su trenutni prekid rata, uspostavljanje mira i pregovora.

Komentarišući ocenu Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je juče rekao da ima osećaj da se „Dodik gubi u stavovima i da bi mu bolje bilo da par dana ništa ne govori i razmisli“ u vezi sa ukrajinskom krizom, Dodik je kazao da je Šmit „čovek, čiji stav nije važan niti relevantan“.

“Ne pratim tog lika odavno. On je na nivou ničega i njegov stav uopšte nije važan, relevantan, ni u čemu bitan za mene. On nije taj koji odredjuje šta je čiji stav niti taj koga sam ja spreman da u bilo kom smislu razumem ili podržim”, rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Ponovio je da je za njega Šmit “čovek koji se lažno predstavlja kao Visoki predstavnik u BiH”, dodavši da sve što kaže “ostane sa predzvukom – lažno, šalji dalje”.

“Mi smo oko ukrajinske krize predložili da se zauzme neutralan stav jer mislimo da je to dobro i za muslimane i za Hrvate. I ukrajinski i ruski narod su za nas bliski i ne možemo tu da pravimo nikakvu diferencijaciju, bar što se nas tiče”, rekao je Dodik.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.