in

Postoje treće zemlje koje ne žele da vide Severnu Makedoniju u EU

Postoje treće zemlje koje ne žele da vide Severnu Makedoniju u EU

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da to što Brisel ne počinje pristupne pregovore sa Skopljem daje loš signal i istakao da postoje treće zemlje koje ne žele da vide Severnu Makedoniju u EU.

On je u intervjuu državnoj agenciji MIA rekao da ne želi da licitira sa datumom održavanja obećane međuvladine konferencije za početak pregovora sa EU, koji su blokirani zbog bugarskog veta, ali je upozorio da svako odlaganje povećava evroskepticizam u Severnoj Makedoniji i ostavlja prostor akterima bliskim režimu ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Nepočinjanje pregovora sa Republikom Severnom Makedonijom daje loš signal, jer već imamo četiri pozitivna izveštaja Evropske komisije o našem napretku u uskladjivanju sa EU. To je loš signal i za nas i za ceo region“, rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je rekao da je njegov ministar spoljnih poslova objavio deo određenih istraživanja prema kojima je podrška EU i dalje na izuzetno visokom nivou, od preko 68 odsto, ali je istakao da neodržavanje prve međuvladine konferencije izaziva skepticizam kod pojedinih grupa, što je normalno u tako dugom procesu i nije dobro.

“Postoje treće zemlje koje ne žele da vide Republiku Severnu Makedoniju kao deo EU i koje finansiraju različite grupe, pa čak i političke partije. Imamo u zemlji političke stranke antievropske i antinato orijentacije koje su klasično populističke”, rekao je Kovačevski.

Te antievropske i antinato partije, istakao je, “nikada nisu predložile nijednu ostvarivu meru, već se hrane iz takvih centara moći van države i koje takvim finansiranjem uspevaju da stvore određeno javno mnjenje da bude u suprotnosti sa strateškim opredeljenjima dominantnog dela stanovništva i suprotno svim vladinim partnerima, a to je punopravno članstvo u Evropi”.

“Ne zaboravimo da smo najnovija članica NATO, što smo postali zahvaljujući teškim odlukama, ali sada vidimo koliko je važno biti članica NATO s obzirom na to da se garantuje najveća bezbednost i odbrana saveza u svetu”, rekao je Kovačevski u intervjuu agenciji MIA koji je napravljen u Briselu, gde je juče bio na samitu te alijanse o Ukrajini.