in

Poslušajte sve govore sa petog protesta “Srbija protiv nasilja” (VIDEO)

Poslušajte sve govore sa petog protesta “Srbija protiv nasilja” (VIDEO)

Na petom protestu “Srbija protiv nasilja” govornici su ocenili da Srbija mora da se ujedini u bolu zbog nevinih žrtava i zajedničkoj odlučnosti da se suprotstavi nasilju.

Prvi se okupljenima na protestu ispred Skupštine obratio glumac Hadži Nenad Maričić.

„Tragedije su nas povezale, ne samo u zajedničkoj tuzi, nego i u zajedničkoj odlučnosti da se suprotstavimo nasilju. Danas dok hodamo, nosićemo ne samo bol, već i nadu“, rekao je on.

On je podsetio i na čoveka koji je stradao na putu za miting „Srbija nade“.

Nakon govora, glumac Hadži Nenad Maričić zamolio je okupljene za tišinu, da bi se čulo 18 udaraca u čast žrtava dva masovna ubistva.

Glumica Svetlana Ceca Bojković takođe se obratila okupljenima ispred Skupštine.

Tanjug/Rade Prelić

Podsetila je da mirni protesti traju mesec dana i poručila da je „posle mesec dana vreme i da se nešto kaže“.

„Uvek kada smo dolazili u užasne situacije bili smo solidarni, bez obzira na sve naše razlike u političkom smislu“, rekla je ona.

Rekla je da „svi treba da se ujedinimo i budemo zajedno“.

„Ujedinimo se u našem bolu zbog nevinih žrtava, kako bismo zajedno pobedili ovo zlo, koje se preteći nadvija nad nama. Tragedija koja se dogodila žestoka je i možda je poslednji alarm za spas Srbije“, rekla je ona.

Učesnicima protesta obratio se i sin Stanike Gligorijević, koja je poginula u nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu.

„Došao sam da tražim pravdu koju sam izgubio onog dana kada mi je poginula majka. Majku ne mogu da vratim, ali pravdu mogu. Tražim da pusti dva minuta snimka sa naplatne rampe“, rekao je on.

Obratio se i rudar iz Žagubice koji je pretučen jer nije hteo da proda zemlju.

Jovica Nikolić, otac dvoje dece i rudar iz Žagubice, rekao je da je „pretučen skoro na smrt, jer nije hteo da proda zemlju Safetu Pavloviću“.

Ivan Ivanovic
N1

Ivan Ivanović se takođe obratio okupljenima ispred Skupštine i poručio da „oni koji šetaju veruju da kada deca odu u školu, iz škole treba da se vrate“.

„Ako ih neko tamo napadne, policija da ih odbrani, ako neko na internetu traži recept za bombu, da BIA to otkrije i spreči tragediju, zbog toga tražimo odgovornost čelnika te dve institucije“, rekao je on.

„Gospodine predsedniče, ispunite zahteve ovog protesta, ispunite naše zahteve, zato što smo u pravu, ne prihvatamo da za ovakvu tragediju niko nije odgovoran, a ko drugi da bude osim vlasti, a vlast je vaša i samo vaša. Ispunite naše zahteve, preuzmite odgovornost i okončajte ovu krizu, pa posle možete da raspisujete izbore. Ispunite ih jer su opravdani, narod koji šeta samo želi normalan život, da budemo smireni i bezbedni u svojoj zemlji, zar su to tako teški zahtevi da nas ovoliko vređaju i ponižavaju danima“, rekao je on.

Dao je savet i opoziciji.

„Nama ne treba superheroj, nama treba grupa dobrih ljudi koja će interes građana da stavi na prvo mesto“, poručio je Ivanović.

Autor emisije 24 minuta Zoran Kesić obratio se učesnicima protesta rečima „dobro veče hijene i lešinari“.

„Verovali smo ’96 da možemo da promenimo svet, a onda sam se pretvorio u nekog džangrizavog starca koji kuka za nekim Beogradom koji više ne postoji, koji pati za nekom energijom koja je proćerdana, a pre mesec dana se iz onog neopisivog bola koji nikad neće proći dogodila saosećajnost, epmatija, onda je to prešlo u bes, a onda se iz besa stvorila fizička potreba da se promeni nešto odmah i sad“, rekao je on.

Obratio se i onima koji targetiraju Novu S, N1 i Danas.

„Poseban pozdrav za njih i za režimske medije, koji će koliko sutra reći da su samo radili svoj posao, e pa niste, vi ste se dorekli naše profesije“, rekao je on.

Svima koji, kako je rekao, žele razdor među Srbijom, ponovio je „smejmo se ljudi, smejmo se od tuge za onima kojih više nema i od nade da ćemo od ovog trenutka biti samo bolji, solidarniji, pošteniji jedni prema drugima“.

„Poruka svima koji nas dele i svim ljudima koji su došli autobusima bez njihove volje i želje, zajedno ćemo ovo morati da menjamo i moraćemo da se upoznamo. Moje ime je Zoran i nakon razočaranja, bola, suza, ponovo se smejem i ponovo se zaljubljujem u moj grad i moju zemlju. Evo ruka“, rekao je on.

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao je okupljenima da mu se čini da ih ima više nego ikad.

dragan bjelorlic protest srbija protiv nasilja
N1 / Nikola Kojić

„Bravo. Želim da vas pozdravim sve, ali danas posebno želim da se obratim mladosti Srbije“, rekao je.

„To što ste vi mladi izašli na ulice, sa jasnom porukom da više nećete da živite u ovom obolelom društvu, daje nadu da ćemo se možda sa tog dna podići“, rekao je.

Zamolio ih je da „ljudima koji su primorani da uđu u autobuse“ pruže ruku.

„Dužni smo deci iz Ribnikara, imamo dug prema njima, da obezbedimo istinu i pravdu, da im pružimo i napravimo društvo koje nismo bili u stanju da pružimo njima za njihovog života. To je dug koji moramo da platimo njima, svakom detetu u Srbiji i na kraju sami sebi“, rekao je on kroz suze.

Zapamtite, rekao je, „Srbija nije ‘malo vaša’, ona je vaša“.

„Vidimo se sledeće nedelje“, rekao je.