in

Posle optužbi o falsifikatu pobednik povukao dizajn

Hrvatskoj narodnoj banci javio se Stjepan Pranjković, autor dizajna za evrokvanicu od 1 evra i saopštio da povlači svoj predlog. Reč je o kovanici na kojoj se nalazi kuna koja je, kako se ispostavilo, preuzeta sa fotografije škotskog fotografa i to bez dozvole.

„Podstaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog evra s motivom kune, odlučio sam da povučem svoj predlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi učestvovanja na takmičenju za motiv kovanice od jednog evra. Ovu odluku doneo sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvesnostima“, naveo je u pismu Pranjković.

Istakao je da nije imao nameru da povredi ničija osećanja te da se zbog toga svima izvinjava, „a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti“.

Podsetimo, u petak su u Hrvatskoj predstavljeni najuspešniji dizajni za kovanice evra i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog evra nalaziće se motiv kune, uz motiv će biti reč Hrvatska i godina uvođenja eura 2023, a autorom najboljeg dizajna te kovanice proglašen je magistar primijenjene umetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70.000 kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Ijana Liča (Ian H. Leach) zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Tagovi