Posle najave Vučića, odbori SNS glasaju o (ne)poverenju Stefanoviću i Lončaru

Posle najave Vučića, odbori SNS glasaju o (ne)poverenju Stefanoviću i Lončaru

Niški Gradski odbor Srpske napredne stranke izglasao je nepoverenje dvojici funkcionera – Nebojši Stefanoviću i Zlatiboru Lončaru, saznaju Južne vesti.

Dok zvaničnih informacija nema, jer se ceo proces u odborima širom Srbije odvija u velikoj tajnosti, izvori Južnih vesti kažu da Niš nije jedini grad gde se glasalo i da je za članstvo bilo očekivano da se tu nađe Nebojša Stefanović, ali je Lončar iznenađenje.

Nezvanične najave da je planirano da se članstvo izjašnjava o poverenju jednom od osnivača SNS, članu Predsedništva, potpredsedniku Glavnog odbora, bivšem ministru policije, a trenutno ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, sada su nezvanične objave da je njemu nepoverenje u Nišu izglasano.

„To je za nas bilo očekivano, ali me iznenađuje i nije mi jasno otkud sad Lončar. Glasalo se i o jednom i o drugom. Samo je jedna (ime poznato redakciji ) bila uzdržana, svi ostali su bili za“, kaže član Odbora za Južne vesti.

Ni on, međutim, nije mogao da potvrdi šta tačno ova procedura znači, da li je to unutarstanački postupak koji vodi isključenju ili se odnosi na njihov rad na ministarskim mestima.

„Zašto se to radi, ja ne znam. Raščišćavanje sa Nebojšom je već dugo očekivano, ali ja ne znam šta je radio Lončar. Ono što znam jeste da se glasa i na gradskom i na mesnim odborima“, kaže izvor Južnih vesti.

Izjašnjavanje stranke o radu pojedinih funkcionerima najavio je njen predsednik Aleksandar Vučić. To izjašnjavanje se, međutim, sada sprovodi u najstrožoj tajnosti. Niški funkcioneri su tako bez odgovora i zvanične potvrde o tome da su i kako glasali. Ipak, ne negiraju da se sastanak danas dogodio.

Narodni poslanik Bratimir Vasiljević kaže da je bio na sastanku niškog SNS-a, ali da ne može da daje nikakve informacije, jer za to nije ovlašćen.

Vasiljević: To ćete da potražite od koordinatora za Nišavski okrug, ja nisam ovlašćen da dajem takve izjave.

Novinarka: Jeste li bili na sastanku?

Vasiljević: Bio sam.

Kratak odgovor i od niškog naprednjaka Ivana Jovanovića

-„Nemam komentar na to“ rekao je.

Doskorašnji poverenik niškog SNS-a Zvezdan Milovanović kaže da nije prisustvovao današnjem sastanku, a isti odgovor dali su i Nenad Stanković i predsednik OO Crveni Krst Miroslav Milutinović, dok je Danijela Nešić spustila slušalicu nakon što joj je postavljeno pitanje o tome da li je pružila poverenje ili ne Lončaru i Stefanoviću.

I funkcioneri koji povremeno odgovaraju na novinarska pitanja, a za koje imamo saznanja da su bili na sastanku, o ovome ne žele da govore. Na pozive nisu odgovorili Dragana Sotirovski, Boban Džunić, Bratislav Vučković, Dušan Živković, Nataša Stanković, dok je Nebojša Kocić kratko rekao da je na sastanku i da ne može da odgovara na pitanja.

Sastancima, saznajemo, od stranačkih funkcionera iz centale prisustvuju Darko Glišić i Bojan Bajagić. Ni oni nisu odgovorili na pozive.

Ćutanje i u Vranju, Pirotu, Leskovcu

U Vranju se takođe glasalo, ali nema zvanične potvrde o tome. Tajnost postupka mnogi članovi stranke nezvanično potvrđuju, pa tako Južne vesti nemaju zvaničnu potvrdu za ono što tvrde – da se danas glasa u Nišu i Pirotu, a da se u Vranju već glasalo.

Kako je glasalo Vranje, odnosno članovi odbora stranke u tom gradu, nisu odgovorili novinarima Južnih vesti.

Narodni poslanik iz Vranja i vodeći čovek vranjskih naprednjaka Slaviša Bulatović tražio je pitanja SMS-om jer je trenutno na sastanku, ali nije hteo da kaže o kom sastanku je reč i da li je u toku odlučivanje o poverenju dvojici ministara i visokih funkcionera SNS-a.

Ništa rečitiji nisu bili ni čelnici naprednjaka iz Surdulice – portparol tamošnjeg odbora SNS-a Igor Kostić rekao je da je to pitanje za vodeće ljude odbora, koji su inače novinare uputili na njega, ali je rekao da su članovi stranke imali sastanak sa drugom temom.

Iz Pirotskog okruga, takođe, javnosti ne otkrivaju šta se tačno u stranci dešavalo.

Iako nezvanično Južne vesti saznaju da je sastanak zakazan za večernje sate, potvrdu da li se glasalo i kako se glasalo u Pirotu nismo dobili od novoizabrane poverenice Dragane Tončić, koja je ipak ostavila mogućnost da je tako nešto moguće.

Mi radimo sada mesne odbore, spremamo izbore za mesne zajednice. Tako nešto iz centrale nismo dobili. Možda će biti, ali ja ne znam ništa još – kaže Tončićeva.

Tajnoviti su i u babušničkom odboru SNS-a, dok se čelnik Belopalanačkog odbora i predsednik Opštine nije javio na telefon.

Funkcioner stranke u Dimitrovgradu Vladica Dimitrov novinaru je na pitanje o glasanju odgovorio ovako:

Sve što je stranački i tiče se organa stranke ostaje na nivou stranke. Mi uvek prosuđujemo na neki način, i na lokalu i na nivou okruga, nismo radili na nivou Republike, to ostavljamo za glavni odbor, ali to veze nema sa medijima – kaže Dimitrov.

Izvori Južnih vesti kažu da je u Jablanički okrug stigla instrukcija:

Meni je rečeno da će morati svi da se izjasne jednoglasno za, najverovatnije u subotu, kaže izvor Južnih vesti.

Lider naprednjaka u Leskovcu Goran Cvetanović nije potvrdio ove informacije. Nije se javio na telefonski poziv.