in

Poslanici odlučuju o Krivokapićevoj inicijativi za smenu Dritana Abazovića

Poslanici crnogorskog parlamenta odlučivaće o inicijativi za smenu potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, a sednica je zakazana za 11 sati.

Na dnevnom redu su dve tačke – inicijativa premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje vicepremijera Abazovića i predlog da se za tu poziciju izabere ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, javljaju podgorički mediji.

Predlog o razrešenju Abazovića premijer Krivokapić uputio je nakon što je URA, uz podršku opozicionih poslanika, predala inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi.

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić saopštio je juče da dogovor da, ako bude kvoruma i izglasa se dnevni red, rasprava poslanika na današnjoj sednici traje tri sata.

Ranije su prisustvo današnjoj sednici potvrdili poslanici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata, ali je neizvesno hoće li prisustvovati i opozicione partije.

Mandić: Glasaćemo za smenu Abazovića

U ovom trenutku konstituisana je parlamentarna većina koja hoće da obori aktuelnu vladu Crne Gore, izjavio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, uoči sednice crnogorskog parlamenta.

Mandić je na pitanje da li će “Dritan pasti pre Vlade” odgovorio da hoće, ako to bude zavisilo od DF.

“Glasaćemo za njegovo razrešenje”, rekao je Mandić i potvrdio da postoji parlamentarna većina koja hoće da obori Vladu.

“Ova vlada nije imala podršku parlamentarne većine od maja, ali niko nije pokretao proceduru smene, jer smo želeli da oni koji su pobedili na izborima prošle godine, kroz rekonstrukciju Vlade ili kroz izbor nove Vlade, nastave da funkcinišu”, izjavio je Mandić.

Dodao je, međutim, kako premijer Zdravko Krivokapić nije hteo da podnese ostavku da bi bila izabrana nova Vlada, dok Abazović nije dozvoljavao njenu rekonstrukciju, a da su na kraju “pale teške reči” među njima o povezanosti sa kriminalom.

“Mi ćemo, dakle, glasati za razrešenje Abazovića, ali to ne zavisi samo od nas – potrebno je da 41 poslanik podigne ruku”, zaključio je Mandić.