in

Poslanici o sudijama, referendumu, Rio Tintu…

Skupština Srbije završila je razmatranje predloženih odluka o izboru predsednika više sudova u Srbiji i sudije Prekršajnog suda u Preševu, a poslanici su tokom rasprave govorili i o referendumu o promeni Ustava Srbije u delu o pravosuđu, kao i o bivšoj vlasti.

Poslanik SNS-a Đorđe Dabić rekao je da će se na referendumu 16. januara sledeće godine Ustav menjati u delu koji se tiče načina izbora sudija.

On je rekao da sadašnja vlast radi sve suprotno od onoga „što su radili bivši tajkuni iz bivšeg režima, koji je bio na vlasti do 2012. godine, kada su preko noći 2009. godine pravili reformu pravosuđa koja je bila najkatastrofalniji potez u nešem pravosuđu u proteklih 30 godina“.

“Na ovaj način pokazujemo da ne želimo ništa da radimo ispod žita, tajno. Ne želimo da pravimo bilo kakve rezove, kao što su oni radili od 2009. godine kada su 2.000 ljudi ostavili bez posla”, kazao je Dabić.

On je rekao da je najveća laž, koja se čuje od dela opozicije, da ćemo na predstojećem referendumu da se odreknemo Kosova i Metohije, kao i da se “referendum šteluje radi ‘Rio Tinta’ da bi mogao da dobije dozvole za eksploataciju”.

Poslanik SPS-a Toma Fila dodao je da će ustavni amandmani lišiti skupštinu bilo kakvog uticaja na izbor sudija i da to za njega „nije potpuno prihvatljivo“.

„Ja sam se sve vreme zalagao da prvi izbor sudija ostane u Narodnoj skupštini, a da se kasnije Skupština više ne meša ni u izbor, ni u postupak napredovanja i razrešenja“, rekao je Fila.

Samostalni poslanik Vladan Glišić istakao je da je ovo možda poslednji slučaj kad poslanici biraju sudije i da je to „tražio Birisel“.

„Priča o nezavisnom sudstvu, kao i priča o nezavisnim medijima, kao i priča o nevladinim organizacijama, u ovih 30 godina divljanja političkog zapada na čelu sa EU dovelo je do toga da više ni jedna od tih ideja niti ima svoj dignitet niti iko veruje u to“, rekao je Glišić. On je dodao da kad se Skupština dovede dotle da liči na kongres SNS-a, onda sudove ne kontroliše Skupština, već stranka, a da će u budućnosti posle „partitokratije“ zavladati „sudokratija“.

Glišić se osvrnuo i na najavljeni Zakon o referendumu i rekao da „želi da veruje da se on ne donosi zbog Rio Tinta“.

Poslanik SNS-a Dejan Kesar u odgovoru je citirao lidera svoje stranke Aleksandra Vučića, da će „građani na referendumu odlučivati i o pravosuđu i o Rio Tintu“.

Poslanici su kritikovali rad prethodne vlasti i reformu pravosuđa koju je uradila Demokratska stranka, a bilo je primedbi i na račun rada Poverenika za informacije od javnog značaja, nezavisnih medija i vanparlamentarne opozicije.

Priča o nezavisnom sudstvu, o nezavisnim medijima, kao i priča o nevladinim organizacijama, u ovih 30 godina divljanja političkog Zapada, na čelu sa EU, doveli su do toga da više nijedna od tih ideja niti ima svoj dignitet, niti iko veruje u to”, istakao je Glišić.

On je ocenio da nezavisni mediji nikada nisu nezavisni, odnosno da su nezavisni od svog naroda, ali su zavisni od raznih domaćih i stranih centara moći.

“Nevladine organizacije jesu nevladine u odnosu na domicilnu državu, ali su obično organizacije stranih vlada. Nezavisno sudstvo takođe je ideja koju nam proturaju kako bi sudstvo bilo nezavisno od svog naroda, a zavisno od, recimo, američke Ambasade u Srbiji”, kazao je Glišić.

Glišić je naveo da Venecijanska komisija, zahtevajući promene Ustava Srbije, smatra da je potrebno sprečiti da partitokratija utiče na izbor sudija i ocenio da su u pravu, ali je istakao da nam “nasuprot partitokratije nude sudokratiju, ideju da sudovi i sudije sami sebe biraju”.

Prema njegovim rečima, da bi se izbegla partitokratija i da se sve ne bi završilo u sudokratiji, narod bi trebalo na referendumu da potvrđuje izbore sudija.