in

“Poslaćemo Ministarstvu finansija SAD zahtev da dostave dokaze našem tužilaštvu”

“Poslaćemo Ministarstvu finansija SAD zahtev da dostave dokaze našem tužilaštvu”

Danijela Nestorović iz poslaničke grupe “Moramo – Zajedno” izjavila je da će poslanici poslati zahtev i upit američkom Ministarstvu finansija u vezi sa dokazima i dokumentacijom koje imaju, a povodom optužbi koje stavljaju na teret šefu BIA Aleksandru Vulinu.

Podsetimo, direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na listu onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u „organizovani kriminal, trgovinu narkoticima“ i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove „ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije“, a Rusiji obezbeđivao „platformu za dalji, maligni uticaj u regionu“.

Nestorovićeva je istakla da je slučaj Vulin ozbiljan skandal.

„Vlada u takvom slučaju pod hitno treba da sazove sednicu ili da ta osoba bude suspendovana sa radnog mesta. Ono što bih ja apelovala i taj zahtev će otići američkom Ministarstvu finansija – da se izjasne da li je i kada dostavljena bilo kakva dokumentacija ili dokazi našem javnom tužilaštvu. Ukoliko nije, ja bih ih zamolila da što pre proslede dokaze za ove ozbiljne optužbe, kako bi se pred našim državnim organima sproveo postupak“, navela je ona na konferenciji za medije.

Kako je dodala, poslednjih par godina postoje indicije i sumnje koje se, kako ocenjuje, svakog dana dokazuju. Kao primer navela je jučerašnje „svedočenje inspektora Dušana Mitića koji je rekao o su bili glavni osumnjičeni i predmet opservacije inspektora bili – (ministar) Bratislav Gašić i šef beogradskog sektora BIA  Mirko Škero“.

Navela je da „javni tužilac Drecun radi javnu odbranu Koluvije, umesto da zastupa optužnicu“.

Takođe je navela da je dovođenje u pitanje odnosa sa SAD i „čuvanje Vulina, kao  i sramna odbrana advokata Đukanovića koji je advokat svima koji su optuženi a bili su javni činovnici – je javna poruka da su oni čuvari tajni“.

Tagovi