in

Poseta Krivokapića pozitivan impuls za saradnju

Poseta premijera Crne Gore Srbiji predstavlja pozitivan impuls za intenziviranje saradnje dve zemlje, ali i jasan signal međunarodnoj zajednici da u regionu postoji kapacitet za prevazilaženje eventualnih otvorenih pitanja dijalogom i u zajedničkom interesu, saopštila je crnogorska vlada posle sastanka Zdravka Krivokapića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

Krivokapić je naglasio da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u EU, aVučić je rekao da je za Srbiju Crna Gora najbliža država i izrazio očekivanje da će u budućnosti susreti zvaničnika dve zemlje biti češći i intenzivniji, navodi se u saopštenju.

Krivokapić i Vučić su razgovarali i o aktuelnim ekonomskim prilikama.

Vučić je istakao da se obe države suočavaju sa energetskim izazovima, i da je u tom smislu neophodno pripremiti ozbiljnu strategiju za prevazilaženje tih izazova.

Krivokapić je, kako se navodi, izrazio uverenje da će se ekonomska saradnja ; Crne Gore i Srbije intenzivirati u narednom periodu i doprineti postpandemijskom oporavku privrede i stabilizaciji ukupnih prilika dodajući da su u tom smislu, investicije iz Srbije više nego dobrodošle.

„Odlučni smo da radimo na snaženju standarda gradjana kao osnovnom preduslovu daljeg napretka. U tom kontekstu pripremili smo plan ekonomskog oporavka ‘Evropa sad’, a paralaleno sa tim moramo raditi na snaženju infrastrukture, kako bismo obezbedili diverzifikaciju privrednih aktivnosti, smanjili uvoznu zavisnost i otvorili kvalitetna radna mesta“, istakao je premijer.

U razgovoru je istaknuta i obostrana potreba realizacije ideje o povremenom održavanju zajedničkih sednica dve vlade, koja postoji od ranije, radi intenziviranja ekonomskih odnosa.

Takodje je naglašen značaj izgradnje autoputa.

Krivokapić je izrazio jasnu nameru Crne Gore da nastavi izgradnju preostalih deonica autoputa, do granice sa Srbijom.

Vučić je najavio da će i Srbija sigurno završiti deonicu autoputa do Duge Poljane, kao i da će raditi na modernizaciji svog dela željezničke pruge Beograd – Bar.

Na sastanku je ocenjeno da su obe zemlje posvećene evropskim integracijama i da je na tom planu razmena iskustva i podrška susednih zemalja od ključnog značaja za nastavak integracionog procesa.

Sastanak je završen sa željom da se saradnja Crne Gore i Srbije, na svim poljima, dodatno osnaži u interesu gradjana obe zemlje i zajedničke evropske budućnosti, dodaje se u saopoštenju iz Podgorice.