in

Poseta Analene Berbok Beogradu šalje pravi signal

Poseta Analene Berbok Beogradu šalje pravi signal

Izvestilac nemačkog parlamenta za Zapadni Balkan Adis Ahmetović ocenio je da predstojeća poseta nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok Beogradu šalje pravi signal i da su upravo sada za Zapadni Balkan izuzetno važni stabilnost i evropska perspektiva.

„Poseta Srbiji ministarke spoljnih poslova Analene Berbok je pravi signal, i u svetlu rata u Ukrajini“, rekao je Ahmetović za agenciju Beta.

On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao napad Rusije na Ukrajinu, ali da je Srbija jedina evropska zemlja koja ne učestvuje u zapadnim sankcijama protiv Moskve.

“Posebno u sadašnjoj situaciji su stabilizacija regiona i evropska perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana od velikog značaja”, rekao je Ahmetović, koji je poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i izvestilac Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga za Zapadni Balkan.

Pored toga, kako je dodao, potrebno je “sa šest zemalja regiona ciljano raditi na razvojnim perspektivama u cilju ulaska u EU, konkretizovati tu perspektivu članstva u Uniji i podržati dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u kojem učestvuje EU”.

“Stabilan mir na Zapadnom Balkanu, zasnovan na očuvanju teritorijalnog integriteta i prevažilaženju etničkih podela, od odlučujeg je značaja za budućnost Evrope”, rekao je Ahmetović.

Mediji su, pozivajući se na diplomatske izvore, javili da će ministarka Berbok posetiti Beograd 11. marta. Dojče vele je preneo da ona na balkanskoj turneji planira da poseti i Sarajevo i Prištinu.

Dojče vele je naveo i da će glavna tema posete Beogradu biti rat u Ukrajini i moguće posledice po Balkan, podsećajući da je Srbija osudila napad na Ukrajinu i glasala za rezoluciji Generalne skupštine UN, ali je odbila da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

Berbok je, početkom marta, kada je Manuel Saracin imenovan za prvog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan, rekla da su “posebno u ovoj trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana glavni strateški prioritet Nemačke”.

Saracin je ocenio da je perspektiva članstva u EU i dalje najmoćniji instrument za podsticanje mirnih reformskih procesa na Zapadnom Balkanu i naglasio da se Unija “tog orudja ne treba odreći”.

Povodom odluke Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, Saracin je za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) rekao da bi ovih dana svima trebalo da bude jasno da je ovo nije pravo vreme da neko ostane neodlučan.