in

Porfirije s Vučićem o zbrinjavanju izbeglica iz Ukrajine, Kosovu i regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s patrijarhom SPC Porfirijem, koji je Vučiću predočio svoju inicijativu u vezi sa podrškom izbeglicama iz Ukrajine, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Kako se navodi, patrijarh je naglasio da su se Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u velikoj meri angažovali oko pomoći ljudima sa područja zahvaćenim ratnim dejstvima. Predsednik Vučić je obećao dodatno angažovanje države kako bi izbeglice iz Ukrajine dobile blagovremenu i adekvatnu pomoć.

Vučić i Porfirije razovarali su i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a predsednik je informisao patrijarha o poslednjim odlukama prištinskog rukovodstva, situaciji u regionu, kao i o izazovima sa kojima se Srbija suočava u svetlu događanja u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Partijarh Porfirije je detaljnije obavestio Vučića o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu, posebno na Kosovu i Metohiji i naglasio da je važno očuvati zajedništvo i jedinstvo srpskog naroda.

Predsednik i patrijarh su se saglasili da je obaveza od najvećeg značaja očuvati mir i stabilnost, pri čemu na prvom mestu treba voditi računa o nacionalnim i državnim interesima u cilju očuvanja stabilne budućnosti građana Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi