in

Ponoš: Protiv ovakve vlasti treba se boriti svaki dan i na svakom mestu

Ponoš: Protiv ovakve vlasti treba se boriti svaki dan i na svakom mestu

“Predsednička kandidatira bila je angažovanje bez priprema, iz pokreta, vojnički rečeno. I sa glavni ciljem da se doprinese rezultatu u druge dve izborne trke – parlamentarnoj i gradskoj. Ispostavilo se da je u predsedničkoj trci napravljen nabolji opozicioni rezultat od kad je SNS zaposeo Srbiju, ali to ipak ne može da zaokrene ovaj naš brod”, kaže u intervjuu za Danas Zdravko Ponoš, predsednik pokreta SRCE, koji je na izborima 3. aprila bio kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ za predsednika Srbije.

Ponoš, upitan da li bi se ponovo bio kandidat i šta bi drugačije učinio s obzirom i na kritike koje je nakon izbornog procesa upućivao koaliciji koja ga je istakla kao kandidata, kaže da nije prihvatio kanidaturu zbog „te i takve opozicije nego zbog ove i ovakve vlasti“.

„Ta vlast je i dalje tu, gora, nedemokratskija i odnarođenija nego što je bila pre tih izbora. Prvi put sam učestvovao na nekim izborima kao kandidat. Bilo je to poučno iskustvo. Nije me ništa razočaralo, nisam sklon očaranjima. A Srbija ne može da čeka promene do narednih predsedničkih izbora jer je pitanje u kakvom stanju bi ih dočekala ako se propadanje nastavi ovim tempom. Protiv ovakve vlasti treba se boriti svaki dan i na svakom mestu“, rekao je Ponoš za Danas.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, nekoliko meseci nakon izbora osnovao je pokret Srbija Centar, odnosno, skraćeno – SRCE.

Kaže da je „sasvim jasno da aktuelna prištinska vlast snosi najveću odgovornost“ za trenutnu situaciju na KiM.

„Ali nesebičan doprinos eskalaciji tenzija dao je režim u Beogradu. A ni međunarodna zajednica nije se proslavila. Otišli su na božićne praznike potcenjujući kapacitet Kurtija da zapali požar, a Vučića da doliva benzin. Morali su da se na kratko odvoje od praznične trpeze kako bi ovu dvojicu izvukli iz požara. Do sledeće prilike. Još jasnije je da su Srbi koji žive na KiM najveća žrtva ovakvog razvoja situacije i desetogodišnje vlasti SNS. Oni najbolje znaju šta su izgubili za ovih 10 godina i šta su dobili od Vučićevog televizijskog srbovanja. Sad kad im je rečeno da demontiraju barikade imaće priliku da rezimiraju šta su dobili, a šta izgubili u najnovijoj epizodi Vučićevog kosovskog serijala gde oni igraju statiste. Nemaju čemu dobrom da se nadaju dok god im Kurti kroji, a Vučić šije kapu“, rekao je on.

Ceo intervju čitajte na portalu Danas.