in

Ponoš bio podvrgnut carinskom pregledu, šef stanice mislio da je pevač

Ministar unutrašnjih poslova Aleksadanr Vulin rekao je da je osnivač pokreta Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš na graničnom prelazu Batrovci bio zaustavljen uz još 15 vozila i podvrgnut redovnom carinskom pregledu, a da su policija i carina postupili po zakonu. On je dodao da je Ponoš tražio poseban tretman u odnosu na ostale, a da ga policijski službenik nije prepoznao i da je mislio da je u pitanju pevač krajiških pesama.

„Kada je u četvrtak, vraćajući se sa letovanja u Hrvatskoj, uz još 15 vozila zaustavljen i podvrgnut redovnom carinskom pregledu, gospodin Ponoš se ponovo žalio i tražio da se prema njemu ne postupa kao i prema svakom drugom građaninu Srbije. Policajac koji ga je ljubazno zamolio da pokaže dokumenta i sačeka dok se ne završi kontrola, nakon Ponoševih protesta, pozvao je starešinu i pitao ga da li da bez kontrole, kako je Ponoš tražio, propusti lice koje je prepoznao iz javnosti, ali nije znao da je u pitanju poznati političar. Starešina je pripadniku Uprave granične policije dao jedino mogući odgovor i rekao da je zakon isti za sve, pa i za lica sa estrade (pogrešno misleći da je gospodin Ponoš pevač izvornih krajiških pesama)“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je dodao da su policija i carina postupili po zakonu i izvršili „ne baš, temeljan pregled“.

Prema njegovim rečima, Ponoš je tražio da i nakon provere ostane na graničnom prelazu, ali da su ga carinici i policija pustili da nastavi sa putovanjem.

„Niti je Ponoš važan, niti MUP zna da on dolazi sa hrvatskog primorja, niti je na bilo kom našem spisku. Da jeste, bio bi pretresen i zaustavljen i kada je izlazio iz Srbije, a ne samo kada se vratio sa hrvatskog primorja, na koje većina njegovih kolega, zbog tajnih optužnica raspisanih zbog odbrane Srba tokom građanskog rata devedesetih, ionako ne sme da ode“, rekao je Vulin.

Zdravko Ponoš rekao je za N1 da je s porodicim bio zaustavljen na graničnom prelazu Batrovci kada se vraćao iz Hrvatske, a da mu je šef stanice rekao da ne može da nastavi putovanje dok pripadnici BIA ne obave s njim razgovor. Do tog razgovora, međutim, nije došlo i ponoš je posle oko sat i po zdržavanja pušten da uđe u Srbiju.