in

Poništeno rešenje o zabrani ulaska, Vladimir Božović ponovo može u Crnu Goru

Poništeno rešenje o zabrani ulaska, Vladimir Božović ponovo može u Crnu Goru

Crnogorski Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova od novembra prošle godine o zabrani ulaska u Crnu Goru diplomati Vladimiru Božoviću. “To je nova stranica u crnogorskom pravosuđu i nova stranica u odnosima Srbije i Crne Gore”, kaže Božović.

Iz Upravnog suda saopštili su da je njihovom presudom od 11. maja usvojena tužba Božovića i poništeno rešenje MUP-a od 10. novembra prošle godine.

„Tim rješenjem odbijena je kao neosnovana žalba tužioca protiv rješenja Uprave policije od 30. septembra prošle godine, kojim je tužiocu, državljaninu Srbije, zabranjen ulazak u Crnu Goru, jer je uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje za ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbjednosti“, kaže se u saopštenju suda.

Navodi se da je Upravni sud utvrdio da u rešenjima upravnih organa nije pojašnjeno zbog kojih razloga Božović predstavlja smetnju po unutrašnju bezbednost, odnosno „šta je razlog da se tužiocu zabrani ulazak u Crnu Goru“.

„Ovo iz razloga što se u rješenjima upravnih organa navodi da je uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoji smetnja iz razloga nacionalne bezbjednosti za ulazak tužioca u Crnu Goru“, dodaje se u saopštenju.

Iz Upravnog suda su kazali da se u rešenjima upravnih organa navodi da je Uprava policije o tome obaveštena aktom Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), koji je označen stepenom tajnosti „tajno“, zbog čega „podaci iz istog ne mogu biti prezentovani u rešenju o zabrani ulaska u Crnu Goru“.

Nakon što mu je Upravni sud poništio rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, Božović je za Portal RTCG prokomentarisao da je to nova stranica u crnogorskom pravosuđu i nova stranica u odnosima Srbije i Crne Gore.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je 2020. godine za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Tagovi