in

Pomoći ukrajinskim izbeglicama da ne bi postali žrtve trgovine ljudima

Pomoći ukrajinskim izbeglicama da ne bi postali žrtve trgovine ljudima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić razgovarao je sa ombudsmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom o konkretnoj pomoći ukrajinskim izbeglicama koje borave u našoj zemlji i sprečavanju potencijalne opasnosti da te izbeglice, pre svih žene i deca, postanu žrtve trgovine ljudima.

U onlajn razgovoru, koji je organizovan na zahtev Denisove, Pašalić je najavio da će u najskorijem roku posetiti građane Ukrajine koji su izbegli u Srbiju, kako bi se upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze i informisao o vrstama pomoći su im potrebne, saopšteno je iz kancelarije zaštitnika građana.

„Zaštitnik građana Srbije je novim zakonom dobio mandat za obavljanje poslova nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima. Tim sa kojim sarađujem i ja lično potrudićemo se da se takva situacija u Srbiji ne dogodi“, rekao je Pašalić.

Ombudsmanka Ukrajine je tokom razgovora sa Pašalićem navela da je, prema podacima koje ima njena kancelarija, kroz Srbiju prošlo 13.000 građana Ukrajine, a da je njih 2.000 ostalo u našoj zemlji.

Denisova je naglasila da će razgovori koje Pašalić planira da održi sa ombudsmanima regiona biti veoma važni za položaj ukrajinskih izbeglica, posebno u svetlu predstojećeg zasedanja Evropske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava (ENHRI) na kojem će apelovati na sve države članice da prihvate izbeglice iz Ukrajine i omoguće im dostojanstven život.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi